Elon Musk’ın Tesla elektrikli araç şirketinin Çin merkezli rakibi olarak gösterilen Xpeng cephesinde yeni gelişmeler yaşandı.

Çin merkezli elektrikli araç üreticilerinden olan Xpeng, Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla’ya rakip olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz sene halka arzını açıklayan şirket, ilk EV araçları için yol kat etmeye devam ediyor. Geçen ay Xpeng’in CEO’su CNBC’ye önemli açıklamalar yaptı. CEO He Xiaopeng, uçan arabaların şirketin geleceğe dair gerçekleştirmek istediği önemli amaçlarından biri olduğunu söyledi. Son olarak, şirketin desteklediği uçan araba şirketi ve kurucusu HT Aero, büyük miktarda fon topladığını duyurdu.

Xpeng 500 milyon dolardan fazla para topladı

CNBC’nin raporuna göre, HT Aero dış yatırımcılardan 500 milyon dolardan fazla para topladı. Bu para araştırma ve geliştirme faaliyetlerine harcanacak. Ayrıca şirket, söz konusu fon sayesinde hem havada hem de yerde çalışan yeni bir aracın piyasaya sürülmesi için çalışacak.

Tesla lokanta açacağı iddiaları ortaya çıktı

Xpeng, uçan araç prototipini ortaya çıkardıktan altı yıl sonra, Nisan 2021’de Şanghay otomobil fuarında ikinci bir modeli tanıttı. Şirket, bu uçan arabaları 2024 yılında resmi olarak piyasaya sürmeyi planlıyor.

HT Aero’nun kurucusu ve başkanı Zhao Deli bir basın açıklaması yaptı. Yönetici, şirketin yeni nesil modelinin “hem alçak irtifa hava yolculuğu hem de karayolu sürüşü için tasarlanmış tam entegre bir uçan araç ve otomobil” olacağını söyledi.

HT Aero, elektrikli araç girişimi Xpeng Inc’in bir yan kuruluşudur. Hem EV şirketi hem de Xpeng’in kurucusu He Xiaopeng, HT Aero’nun kilit yatırımcıları arasındadır. Elektrikli dikey kalkış ve iniş araçları olarak da isimlendirilen uçan arabalar, hem otomobil üreticileri hem de kullanıcılar tarafından büyük ilgi gördü. Güney Kore merkezli Hyundai, Almanya merkezli startup Lilium ve Çin merkezli Ehang gibi şirketler uçan binek araçlar geliştiriyor. Bu arada, Temmuz ayında, HT Aero ikinci uçan araba prototipini ve ilk yolcu taşıyan X2’yi piyasaya sürdü.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir