Tesla’nın hisseleri, CEO Elon Musk’ın bu hafta elindeki büyük bir bloğu satma planlarıyla başlamasından sonraki hafta için %15,4 düştü. Tesla’nın 20 aydaki en kötü bir haftalık performansına işaret ediyor.

Aynı zamanda, korona virüs pandemisi ABD’de dalgalı piyasalarda ortaya çıktıkça Şubat ve Mart 2020’de meydana gelen düşüşler hariç, hisse senedinin şimdiye kadarki en kötü haftası.

Tesla Cuma günü %2.8 düşüşle kapandı

Cuma sabahı açıklanan mali belgelere göre hala 167 milyondan fazla Tesla hissesine sahip olan Musk, bu hafta yaklaşık 5,7 milyar dolar değerinde hisse sattı. Musk, hisse senedi opsiyonlarının uygulanmasıyla ilgili vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için kısmen hisse sattı. Satış planı kamuya açıklanmadan önce Musk, 62,5 milyon Twitter takipçisinden gayri resmi bir ankette oy kullanmalarını istedi ve onlara oylarının Tesla holdinglerinin geleceğini belirleyeceğini söyledi. Bu haftaki başvurular, hisselerinin bir kısmının bu hafta satışa sunulacağını bildiğini ortaya koyuyor. Tesla hisseleri, 4 Kasım 2021’de 1.229.91$’lık rekor kapanış fiyatının ardından bugüne kadar yaklaşık %46 arttı. Karşılaştırıldığında, Ford hisseleri yaklaşık %120, General Motors hisseleri yaklaşık %51 ve Volkswagen AG hisseleri yükseldi yıllık %66 civarında.

Tesla Model 3, Avrupa’da en çok satan otomobil olmayı başardı

Tesla’nın hisse senedi fiyatındaki düşüş, bir satışın ardından geldi ve daha yeni bir tamamen elektrikli kamyonet ve spor arazi aracı üreticisi olan Rivian’ın rekor kıran otomobil halka arzına denk geldi. Rivian’ın hisseleri Cuma günü yüzde 5.6 yükseldi. Çarşamba günkü çıkışından bu yana yaklaşık %66,6 arttı. Rivian, Çarşamba günü piyasaya çıkışında yaklaşık 12 milyar dolar topladı ve halka arzını bu yıl şimdiye kadar dünyanın en büyüğü haline getirdi. Rivian, üçüncü çeyrek için 1 milyon dolardan daha az satış kaydetmeyi beklemesine rağmen, şu anda ABD’de Tesla’nın ardından en değerli ikinci otomobil üreticisi konumunda.

Elon Musk Rivian’ın halka arzına kayıtsız kalmadı

Mali raporlarda Rivian, R1S SUV ve R1T kamyoneti için 55.400 ön siparişi olduğunu ve ayrıca 2030 yılına kadar Amazon için 100.000 elektrikli teslimat kamyonu inşa etme sözleşmesi olduğunu söyledi. Musk, Rivian’ın halka arz başarısına Twitter’da şunları söyledi:”Umarım yüksek üretim ve başa baş nakit akışı elde edebilirler. Gerçek sınav budur. Hem elektrikli hem de yanmalı yüzlerce otomotiv şirketi kuruldu, ancak Tesla son 100 yılda yüksek hacimli üretime ve pozitif nakit akışına ulaşan tek Amerikan otomobil üreticisi.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir