Bir dizi rekor satış rakamının ardından Tesla, Şanghay tesisindeki sorunlar nedeniyle son çeyrekte önemli bir düşüş yaşadı.

Unity, Tesla ve Netflix’in yüzlerce çalışanı işten çıkarıldı

Otomobil endüstrisinin çoğu, pandemi ve ardından gelen çip kıtlığı nedeniyle 2020’de sevkiyatlarda önemli bir düşüş yaşarken, Tesla bu süreçte etkileyici bir şekilde büyümeyi başardı. Tesla, satış istatistiklerini sürekli olarak düşürürken, son çeyrekte önemli bir düşüş gördü.

Tesla satışları uzun süredir düşüşte

Çeyrek rakamları şirketin beklentilerinin altında kalacak gibi görünüyor. Sonuç olarak, Nisan-Haziran ayları arasında elektrikli araç üreticilerinin küresel araç teslimatları ilk çeyreğe göre %18 azaldı. Böylece Tesla, 9 periyotta ilk kez çeyreği negatifte kapatmış oldu.

Düşüşün nedeni, Şanghay’daki Tesla fabrikasının COVID nedeniyle geçici olarak kapatılmış olmasıydı. Cumartesi günü şirket, ikinci çeyrekte 254.000’den fazla araç teslim ettiğini söyledi. Ancak önceki dönemde şirket müşterilerine 310 bin otomobil getirdi.

Tesla satışları bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde azalmış olsa da 2021’in dördüncü çeyreğine göre %26 artış sağlamayı başardı. Şirket bu konuda yorum yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İkinci çeyrekte devam eden tedarik zinciri zorluklarına ve kontrolümüz dışındaki fabrika kapanmalarına rağmen 258.000’den fazla araç ürettik ve 254.000’den fazla araç teslim ettik. Haziran 2022, Tesla’nın tarihindeki en yüksek araç üretim ayıydı.

Tesla’nın şu anda dört farklı modeli var. Şirketin bu dönemdeki satışlarının çoğunun iki modele odaklandığını görüyoruz. Böylece en ucuz Tesla Model 3 ve Y toplam 238 bin 533 adet satış rakamına ulaştı. Model S ve Model X ise bu dönemde 16.162 adet satış gerçekleştirdi.

Üretim hacmine gelecek olursak, teslimat rakamlarının aksine Tesla 242 bin adet 169 Model 3 ve Model Y üretti. S ve X Modellerinden 16.000 adet 411 üretildiği bildiriliyor. Amerikalı üretici, bu dönemde toplam 258 bin 580 araç ürettiğini açıkladı.

Tesla 2. çeyreğe ait verilerini 20 Temmuz’da açıklayacak. Ancak analistler şirketin satış rakamlarındaki düşüşün küresel enflasyon nedeniyle devam edebileceğini ve şirketin son çeyreğe kadar toparlanmak için büyük bir çaba sarf edeceği görüşünde. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir