Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla’nın sürücülerin araç hareket halindeyken oyun oynamasına izin veren “yolcu oyunu” özelliğini araştırmaya başladı. Bu incelemenin ardından Tesla oyun oynama özelliğini devre dışı bırakmaya karar verdi.

Dünyanın en zengini Elon Musk’ın sahibi olduğu Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla, kısa süre önce Model S, Model X ve Model 3 araçlarına yeni özellikler getirdi. Bu özelliğe “yolcu oyunu” denir. Başlangıçta Tesla, sahiplerinin oyunu araç park halindeyken oynamasına izin verdi ve Aralık 2020’den itibaren sürücüler oyunu araba sürerken oynayabilecek.

Beklendiği gibi, bu özellik güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. Bu nedenle, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) bu özelliği yakın zamanda araştırmaya başlamıştır. NHTSA, 580.000’den fazla aracın dahil olduğu bu çalışmada “yolcu oyununun” kaza riskini artırabileceğini savundu. Şimdi Tesla bu konuda önemli bir adım attı.

Tesla oyun oynama özelliğini devre dışı bırakacak

NHTSA’yı araştırdıktan sonra Tesla, “yolcu oyunu” özelliğini devre dışı bırakmaya karar verdi. Sağlanan bilgilere göre şirket, bu özelliği kullanmayı bırakacak, sürücülerin araç kullanırken oyun oynamasına izin verecek ve bilgi-eğlence sistemi üzerinden yeni güncellemeler sağlayacak. Yetkililer, güncellemenin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bilgi vermedi. Ancak oyunu oynamak için Tesla aracınızı park etmeniz gerekiyor dedi.

Tesla “Otopilot” sürücüyü dikkatsizleştiriyor

News ayrıca Tesla’nın kararına rağmen soruşturmanın devam edeceğini söyledi. Bu dev, kendi kendine sürüş teknolojisinde bir öncüdür, ancak birçok uzman buna sahiptir. Ona göre bu teknolojiye henüz güvenilmemeli ve araba kullanırken oyun oynamak sürücünün dikkatini dağıtabilir ve kaza riskini artırabilir. Daha önceki NHTSA raporları, kazaların %9’unun dikkat dağınıklığından kaynaklandığını göstermekte ve bu endişeleri desteklemektedir.

Otonom sürüş teknolojisinin gelecekte hızla gelişeceğini ve yaygınlaşacağını tahmin etmek zor değil. Ama şimdi konuşursak, hayatımıza emanet ettiğimiz bu sistemlere güvenilmemeli, Tesla gibi araba kullanırken dikkat dağıtıcı şeylerle uğraşılmamalı ve bu gibi durumlar felakettir, olumlu sonuçlara yol açabileceğini vurgulamak yanlış olmaz. Bu nedenle aslında şirketin bu özelliği kaldırması iyi bir şey. Şirket bu önlemlerle kaza riskini en aza indirmeye çalışıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir