Tesla

Tesla "Otopilot" sürücüyü dikkatsizleştiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-24 13:00:19
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Tesla, şerit değiştirme gibi gelişmiş sürücü yardım özellikleri için müşterilerinden 10.000 dolara kadar ücret alıyor ve sonunda yalnızca kameralar ve gelişmiş yazılımlar kullanarak arabalarına otonom sürüş yeteneği sağlama sözü veriyor. Diğer otomobil üreticileri ve kendi kendini süren şirketler, mevcut ve gelecek araçlarında yalnızca kameraları değil, radar ve lidar gibi daha pahalı donanımları da kullanıyor.

Musk, sekiz kameralı bir Tesla'nın insan sürücülerden çok daha güvenli olacağını söyledi. Ancak uzmanlar ve endüstri yöneticileri, kamera teknolojisinin karanlık ve güneş parlamasının yanı sıra şiddetli yağmur, kar ve sis gibi sert hava koşullarından etkilendiğini söylüyor.

Tesla’ya otopilot güvenlik soruşturması açıldıTesla’ya otopilot güvenlik soruşturması açıldı

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Raj Rajkumar, "Bugünün bilgisayar vizyonu mükemmel olmaktan uzak ve öngörülebilir bir gelecek için olacak" dedi.

2016 yılında Florida, Williston'un batısında meydana gelen Tesla'nın yarı otonom sürüş teknolojisini içeren bilinen ilk ölümcül ABD kazasında şirket, hem sürücünün hem de Otopilot'un parlak bir gökyüzüne karşı bir traktör römorkunun beyaz tarafını göremediğini söyledi. Tesla, fren yapmak yerine 18 tekerlekli kamyonla çarpıştı.

Yanlış kullanım, başarısız frenleme

İncelenen belgelere göre, Ocak 2017'de NHTSA, Tesla yetkilileriyle bazı çekişmeli alışverişlerin ardından Otopilot performansında herhangi bir kusur bulamayarak, bu ölümcül kazadan kaynaklanan bir Otopilot soruşturmasını kapattı.

Tesla otopilotu 2 kişinin ölümüne sebep oldu

Aralık 2016'da, bu soruşturmanın bir parçası olarak, ajans Tesla'dan, düzenleyiciler tarafından otomobil üreticisine gönderilen özel bir emre göre, sürücünün kötüye kullanımı veya kötüye kullanılması potansiyeli de dahil olmak üzere, Otopilot hakkında gündeme getirilen herhangi bir iç güvenlik endişesine şirketin yanıtı hakkında ayrıntılı bilgi vermesini istedi.

Bir NHTSA avukatı Tesla'nın ilk yanıtını eksik bulduktan sonra, Tesla'nın o zamanki genel danışmanı Todd Maron tekrar denedi. Reuters tarafından gözden geçirilen yazışmalara göre, düzenleyicilere talebin "oldukça geniş" olduğunu ve Autopilot'un geliştirilmesi sırasında ortaya çıkan tüm endişeleri kataloglamanın imkansız olacağını söyledi.

Maron, düzenleyicilere yine de Tesla'nın işbirliği yapmak istediğini söyledi. Autopilot'un geliştirilmesi sırasında, şirket çalışanları veya müteahhitleri Tesla'nın istenmeyen veya başarısız frenleme ve hızlanma potansiyeline ilişkin endişelerini dile getirmişti. Maron, daha fazla ayrıntı vermeden, sürücüler tarafından belirli türde kötüye kullanım ve suistimaller olduğunu söyledi.

Maron’un yorum isteyen mesajlara cevap verilmedi.

Düzenleyicilerin nasıl tepki verdiği belli değil. Eski bir ABD'li yetkili, Tesla'nın genellikle sondayla işbirliği yaptığını ve istenen malzemeleri derhal ürettiğini söyledi. Düzenleyiciler, Otopilot'un tasarlandığı gibi çalıştığını ve Tesla'nın kötüye kullanılmasını önlemek için adımlar attığını tespit ederek, eski ABD başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından hemen önce soruşturmayı kapatmıştı.

NHTSA belgeleri, düzenleyicilerin Tesla araçlarının acil durum araçlarında yanıp sönen ışıkları nasıl görmeye çalıştığını veya yollarına çıkan itfaiye araçlarının, ambulansların ve polis arabalarının varlığını nasıl tespit ettiğini bilmek istediklerini gösteriyor. Ajans, 12 rakip otomobil üreticisinden de benzer bilgiler istedi.

NHTSA konuyla ilgili verdiği demeçte, "Tesla'dan veri üretmesi ve doğrulamasının yanı sıra bu verileri yorumlaması istendi. NHTSA, tüm bilgilerin kendi bağımsız doğrulamasını ve analizini yürütecek."

Elektrikli otomobil öncüsü Musk, Otopilot'u eleştirmenlerden ve düzenleyicilerden korumak için çok mücadele etti. Tesla, geleneksel araç geri çağırma sürecini geride bırakmak ve atlatmak için Autopilot'un araç yazılımı için bir güncelleme yayımlamıştı.

Musk ayrıca, kablosuz yazılım yükseltmeleri yoluyla Tesla'nın "Tam Kendi Kendine Sürüş" sisteminin beta sürümlerini de dağıtmaya devam etmesi tepki çekiyor. NTSB'den Homendy, "Bazı üreticiler bir araba satmak için yapmak istediklerini yapacaklar ve bunu dizginlemek hükümetin elinde" dedi.

 


Tesla lazer teknolojisi ile cam sileceğine veda ediyor!Tesla lazer teknolojisi ile cam sileceğine veda ediyor!

PAYLAŞ