Teknolojinin ilerlemesiyle beraber internet kullanımı da artmış durumda. İnsanlar her işini çevrimiçi hallederken günlük yaşantımızda telefon kullanım süreleri de oldukça fazla. Sosyal medya takibi, gündem başlıkları, araştırmalar derken insanlar pek çok işini telefon aracılığıyla tamamlamakta. Hal böyle olduğunda ise telefon kullanım ömrü uzarken batarya ömrü kısalabilmekte. Telefon kullanırken yapılan hatalar da bataryanın zayıflamasına ve ömrünü kısaltmasına neden olabilir. Ancak basit çözümlerle telefon bataryasının ömrünü uzatmak oldukça basit.

1- Telefon şarj etme biçimi batarya ömrünü nasıl etkiler?

İnsanların yaptığı en büyük hatalardan biri telefonları şarj etme şeklinden kaynaklanmaktadır. Çoğu kişinin yaptığı gece telefonu şarja bırakarak sabaha kadar şarj olması telefonun bataryasına kısa sürede zarar vermese de bu durum alışkanlık haline getirildiğinde bataryayı zayıflatmaktadır. Telefon tamamen şarj edildiğinde bir süre sonra şarj cihazından gelen elektrik durur. Güç bu süreçte geliyor ancak hiçbir cihazı şarj etmemiş oluyor. Böylece telefon bataryası zamanla zarar görmeye başlıyor. Bu nedenle gece boyunca telefonu şarj etmek sanıldığının aksine yararlı değil, batarya ömrünü kısaltan bir durumdur.

Pek çok insan telefonunu %100 şarj ettiğinde daha uzun saatler kullanacağını sanmaktadır ancak bu da yanlış bir bilgidir. Telefon bataryasını tamamen doldurmak daha uzun kullanım süresi sunmayacak aksine bataryanın ömrünü kısaltacaktır. Bu nedenle ideal batarya doluluk oranı %85 ila %90 olacaktır. Böylece batarya zarar görmezken telefon kullanım süresi de uzayacaktır.

iPhone’ları full şarj etmek batarya ömrünü düşürüyor

2- Telefon saklama biçimi batarya ömrünü nasıl etkiler?

Kullanılmayan ve çalışan durumda olan telefonları saklamak da batarya sağlığı açısından önemli bir husustur ancak telefonun saklama biçimi kritiktir. Telefonun açık olmasına elbette gerek yoktur, yine de telefon kapalı dahi olsa bataryası güç akışına devam edecektir. Pilin türüne göre bitme süresi de değişmektedir. Bu sebeple her ay düzenli olacak şekilde telefonu açıp şarj etmeniz telefonun batarya süresini uzatırken saklanan telefonlar da çalışmaya devam edecektir.

3- Pil ömrünü yenileme batarya ömrünü nasıl etkiler?

telefonunuzun uzun batarya omru icin tavsiyeler 1

Kullanılan telefonlar akıllı cihazlar olsa da bazı durumlarda yanlış pil ömrü gösterdikleri zamanlar olabilmektedir. Örneğin pil, şarj cihazına bağlı durumda %70 iken anında %20-30’lara düşebilmektedir. Bu durumda pil gücünü sonuna kadar boşaltarak sıfırlayın ve yeniden şarj edin. Bu olay pil ömrünü iyileştirebilmektedir.

iPhone 13 batarya ömrü nasıl uzatılır?

4- Telefonların ısınması batarya ömrünü nasıl etkiler?

Telefon ve batarya ömrüne zarar veren davranışlardan biri telefonların fazla ısınma durumudur. Telefon bataryaları ısıya karşı aşırı duyarlıdır. Telefonun ısınması yalnızca bataryaya değil, telefona da zarar vererek yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle telefonları güneş ısısından korumak ve saatler boyunca telefonda vakit geçirmemek oldukça önemli detaylar olacaktır.

Telefon bataryalarının sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için ilgili tavsiyeleri dikkate almalı ve uygulamalısınız. Böylece telefonunuzu daha uzun süre kullanırken batarya konusunda bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz de azalacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir