Sosyal medya dünyasının fenomen isimleri paylaşımlarını yaparken, yeni gelen düzenlemeler ile beraber çok daha dikkatli olmak zorunda kaldılar. Konuyla ilgili olarak yapılan paylaşımda bir ürünün gizli bir şekilde tanıtımını yapan sosyal medya fenomenine Rekabet Kurulu tarafından 114 bin lira para cezası verildi. 

Kişiler, zaman zaman yoğun geçen günün ardından Instagram’da vakit harcarken fenomen isimlerin yukarıya kaydır şeklinde tanıtılan ürünlere bakarken, kazanılan  paranın bir miktarı harcanıyor. Pek çok kişi tanıdığı veya tanımadığı en az bir fenomen kişi vardır. Pek çok kişi de influencer ya da influencer olmak istiyor. Kolay bir iş gibi görünüyor olsa da esasında influencerlık pek çok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. İnsanlara beğenilen bir ürünü gösterirken veya onlara bir ürün tavsiye ederken uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Bunun yanı sıra elbette ki ödenmesi gereken vergiler de vardır. Bazı influencerlar ya da diğer bir şekilde belirtmek gerekirse fenomenler, zaman zaman bir anlık dikkatsizlikle yapmış oldukları paylaşımlar için oldukça yüklü miktarda cezalar ödemek zorunda kalıyorlar. 

Ürün tanıtımı ibaresi olmadığı için 114 bin lira ceza

5 2

Yeni düzenleme ile beraber influencerların elde etmiş oldukları gelirleri bir banka hesabı ile almaları ve vergilerinin de bu banka hesabından otomatik bir şekilde kesilmesi gerekiyor. Aynı zamanda influencerlar bir ürünün tanıtımını yaparken paylaşımlarına ‘Ürün tanıtımı’ ibaresini koymak zorundalar. Bununla beraber sosyal medya fenomenleri bir ürünün tanıtımını yaparken kullanıcıların reklam olarak algılamasını sağlamalıdır. Bir sosyal medya fenomeni yapmış olduğu paylaşımda Rekabet Kurulu tarafından örtülü reklam içeriği ortaya çıktı. Fenomen 114 bin lira para cezası ödemek zorunda kaldı. 

Android için internet gerektirmeyen savaş oyunları

Sosyal medya platformları üzerinden de olsa bir ürünü insanlara göstermek ve yorumda bulunmak o ürünün reklamını yapmak anlamına gelmektedir. Tüketicilerin de bu reklamları anlayabilmesi için paylaşımlarında tanıtım etiketi olması gerekiyor. Zaman zaman anlık bir dikkatsizlikle yapılan bu paylaşımlar fenomenler için yüklü miktarlarda ceza anlamına geliyor. Verilen bu cezalar da sosyal medya platformlarında yaygınlaşan tanıtımlarda insanların daha dikkatli bir şekilde davranmasını sağlayıp bu gibi durumlarda da emsal olabilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir