Samsung telefonlarını test eden Avustralya, şirkete milyonlarca dolar para cezası verdi. Peki Samsung’un telefonları su geçirmez mi?

Samsung, akıllı telefon satışlarında düşüşte

Akıllı telefon alırken genellikle CPU, pil ve ekran ön plandadır. Çünkü telefonu kullandığımızda bize en çok fayda sağlayacak bileşenler bunlardır. Ancak su geçirmez olmayan bir telefon aldığımızda bazı dezavantajla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle telefon üreticileri özellikle son iki yıldır akıllı telefonların çoğunu su geçirmez özelliklere sahip olarak tasarlıyor. Ancak Samsung bu konuda bizi yanıltıyor olabilir.

Ülkemizde olduğu gibi Avustralya’da satılan bazı Samsung telefonların su geçirmez olduğu iddiası Avustralyalı yetkililerin dikkatini çekti. Şirketin suya dayanıklılık konusunda müşterileri yanılttığını söyleyen yetkililer, Samsung’a sürpriz bir para cezası kesti.

Samsung 9,7 milyon dolar para cezası ödeyecek

Samsung’un Avustralya Hükümeti’ne ödeyeceği para cezasının nedeni, su geçirmezlik sloganın tüketicileri yanıltıyor olması. Ancak bu cezayı her iki taraf için de haklı çıkarabileceğimiz bir durum var. Çoğu telefon üreticisi, ürettikleri cihazların su geçirmezliğini bir IP sertifikası ile belgelemektedir. Örneğin, IP68 sertifikası, telefonun 1,5 metre derinliğe 30 dakika daldırmaya dayanabileceğini onaylar. Ancak bu deney laboratuvar ortamında yapıldığından günlük kullanımla tanımlanamaz.

Avustralya’da şikayetlerin zirveye ulaşmasının ardından yetkililer, Samsung telefonlarını yüzme havuzları ve plajlar gibi alanlarda test etti ve iddia edilen dayanıklılığın sağlanmadığını tespit etti. Bunun ardından şirkete 9,7 milyon dolar para cezası verdi. Sonuç olarak cihazlar teknik olarak IP68 sertifikasına sahip olsalar da sonuçların her koşulda aynı olmadığı kanıtlanmış oldu.

Avustralya Hükümeti tarafından açıklanan para cezası, dünyanın her yerindeki tüketiciler için can sıkıcı olabilecek nitelikte. Bu küçük yaptırımlar devam ederse, akıllı telefon üreticileri deneylerini laboratuvarda olduğu kadar denizler ve yüzme havuzları gibi ortamlarda da yapmak zorunda kalacaklar.

Bu cezadan çıkarmamız gereken ders, telefonun sertifikasına çok fazla güvenmemektir. Cihazı satın aldığımız marka ne olursa olsun üretilen ve IP68 sertifikasına sahip olan telefonlarla suya girmek biraz kumar gibi. Bu nedenle tüketicilerin de dikkatli olması gerekiyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce akıllı telefon üreticileri cihazların dayanıklılık testlerini yaptığı alanları genişletmeli mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir