Qualcomm ve Apple patent anlaşmazlığı çözüldü, ancak yasal savaş henüz bitmedi. Qualcomm, çip patentiyle ilgili mahkemeye başvurdu.

Uzun süre boyunca devam eden Apple/Qualcomm patent anlaşmazlığı 2019 yılında çözülmüş gibi görünüyordu, ancak yasal savaşın henüz bitmediği ortaya çıktı. Apple tarafından itiraz edilen patentlerden biriyle ilgili Qualcomm’un temyiz başvurusunun devam ettiği ve bu davanın, teknoloji dünyasının arka planında sessizce yaşandığı öğrenildi.

Qualcomm ve Apple savaşı yeniden alevlendi

Uzun süredir devam eden dava hakkında kısaca detay vermek gerekirse Apple, iPhone için Qualcomm’dan farklı modellerde işlemci yongaları satın almıştı. Bu modemler Qualcomm’un tescilli teknolojisini içerdiğinden, Apple hem çipin kendisi hem de patentli teknolojinin kullanımı için ayrı bir lisans ücreti talep etti.

Bu arada Apple, talebe “çifte dalış” (finansal olarak Qualcomm’u suçladığı söylenebilir) olarak karşı çıktı. Apple ve Qualcomm arasında patent ayrılığı Apple ve Qualcomm daha sert bir geri çekilmeyi duyururken ve şirketler kendi savunmalarında giderek daha agresif hale geldikçe, potansiyel anlaşmalar hakkında hemen hiçbir şey düşünülmüyor. Qualcomm, Apple’ı şantaj yapmakla suçluyor. Her iki şirketin CEO’ları “düşmanca” bir toplantı yaptı.

Qualcomm, Apple’ı Yeniden Satışla Suçladı

Qualcomm, iPhone XS ve XR için Apple’a çip satmayı reddetti. İki şirket önceki müzakereleri bir kenara bıraktı ve sonuna kadar savaşmaya söz verdi. Milyar dolarlık davalar başladı, ancak iki şirketin mahkeme dışı bir anlaşmaya varmasından kısa bir süre sonra beklenmedik bir şekilde sona erdi.

Anlaşma hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı, ancak Intel, 5G akıllı telefon modemleri üretmeyi bıraktıktan sonra Apple, Qualcomm ile ilgili sayfaları çevirmek konusunda ısrar etti. Patentlerden birini iptal etmekten henüz memnun olmayan Qualcomm, savaşmaya karar verdi. Reuters, çip üreticisinin konuyu mahkemeye geri getirebileceğini bildirdi. Qualcomm, Apple’ın tartışmalı akıllı telefon çipi patentlerinden birinin geçerli olduğunu ve ABD patent mahkemesinde yeni bir tartışmaya hazırlandığını gösterme fırsatı buldu.

Sizce Apple ve Qualcomm arasındaki gerilim yeniden alevlenir mi yoksa yeni patent sorunu ile anlaşmazlık yakında çözülür mü? Aşağıdaki yorumlar bölümünde görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir