Hollandalı sağlık teknolojisi şirketi Philips (PHG.AS) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, satışların yılın ikinci yarısında güçlü bir şekilde iyileşmesini beklerken, küresel parça sıkıntısı nedeniyle keskin bir düşüşün önümüzdeki aylarda devam etmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Philips bu ayın başlarında, tedarik zinciri sıkıntılarının karı vuracağı ve ventilatör geri çağırma işleminin genişletilmesi gerektiği konusunda uyardı ve hisselerini on yıllardır finans piyasalarındaki en kötü gününde %15’in üzerinde düşüşe yol açtı.

Philips yeni yılda toparlanmayı hedefliyor

İcra Kurulu Başkanı Frans van Houten yaptığı açıklamada, “Yıla karşılaştırılabilir bir satış düşüşü ile başlamayı, ardından bir toparlanma ve yılın güçlü ikinci yarısı ile başlamayı bekliyoruz.” Dedi.

Philips’in yeni ürünlerinin duyurusu yapıldı

Bunun, 2022’de karşılaştırılabilir satışlarda %3 ila %5 arasında bir büyümeye yol açması gerektiğini ve faiz, vergi ve amortisman öncesi düzeltilmiş kazanç (FAVÖK) marjında ​​40 ila 90 baz puanlık bir iyileşmeye yol açması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Genel büyüme, cihazlarda kullanılan bir tür köpüğün bozulabileceği ve toksik hale gelebileceği endişeleri arasında, geçen yıl piyasaya sürülen solunum yardımı makinelerinin toplu olarak geri çağrılması üzerinde çalışan uyku ve solunum bakım birimi tarafından geri tutulacak.

Van Houten, bu birim hariç büyümenin %5 ila %6’ya ulaşmasının beklendiğini söyledi. Philips, dünya çapında yaklaşık 5 milyon cihazı onarmak ve değiştirmek için 725 milyon Euro (820,41 milyon $) ayırdı, ancak bu miktar şirketin yüzden fazla toplu davayla karşı karşıya kalmasıyla olası dava maliyetlerini karşılamıyor.

Büyük bir tazminat faturası korkusu, Philips’in son dokuz ayda piyasa değerinden yaklaşık 15 milyar avro düşürdü. Amsterdam merkezli şirket, karşılaştırılabilir satışlarının 2021’in dördüncü çeyreğinde %10 düştüğünü ve düzeltilmiş EBITA’nın 12 Ocak’ta açıklanan geçici rakamlara göre %35 düşüşle 647 milyon Euro’ya düştüğünü söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir