Birkaç yıl önce NVIDIA, GeForce Experience telemetri ekranını kullanarak kullanıcılarından kişisel veriler topladığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Bazı kullanıcılar hala çevrimiçi gördükleri sahte haberler nedeniyle NvTelemetry aracının (NVIDIA monitör) “virüs olarak algılandığına” ve “tehlikeli” olduğuna inanıyor. Ancak şüpheler büyük ölçüde asılsız görünüyor ve şirket, oyunlar ve cihazlar hakkında tamamen zararsız veriler topluyor.

Nvidia GeForce Now’a çözünürlük desteği geldi

Uzun yıllardır güncellemeler sağlayan firmanın resmi yazılımı, oyun ayarlarının optimizasyonu, oyun filtreleri ve video kaydı yapabilme gibi çeşitli özelliklere sahip. Ayrıca donanımınızı izlemek ve oyunu buna göre ayarlamak için araçlara sahiptir.

NVIDIA’nın Gizlilik Politikası, “Kişisel Bilgilerin zaman zaman iş ortakları, satıcılar, bağlı kuruluşlar, hizmet sağlayıcılar, danışmanlar ve diğerleriyle paylaşılabileceğini” belirtir. Son yıllarda, çeşitli kullanıcılar bu soruna dikkat çekmiştir. Ancak GeForce Experience için şirket dışında toplanan hiçbir bilgiyi paylaşmadığını açıkça belirten ayrı bir politika var.

“Kullanıcı NVIDIA hesabında oturum açtıysa veriler ayarlanabilir. Toplanan tüm bilgiler NVIDIA’nın Gizlilik Politikası ile korunmaktadır.”

GPU devi ayrıca başlıklı bir bildiri yayınlamıştı:

“NVIDIA, belirli ortaklarla toplu düzeyde bilgi paylaşabilir. ancak kullanıcı düzeyinde veriler değil Toplanan bilgilerin doğası, GeForce Experience 1.0’ın piyasaya sürülmesinden bu yana tutarlı kalmıştır. GeForce Experience 3.0’da değişiklikler yapıldı. Bu hata raporlama ve veri toplama artık gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor.”

NVIDIA, “toplu veri” teriminin bir kişiden ziyade “bir grup kullanıcı hakkında bilgi” anlamına geldiğini belirtti. Örneğin 2016 senesinde GeForce Experience kullanıcı sayısı 80 milyonun üzerine çıkmıştı.

GamersNexus, her şeyin güncel olduğundan emin olmak için biraz daha araştırma yaptı. Bu bağlamda GFE’nin ilk kurulumu sırasında aracın yerel sistem donanım bilgilerini bir sunucuya gönderdiği ve isteğe bağlı olarak daha sonra Steam donanım anketi ile aynı şekilde kullandığı belirtiliyor. Bu bilgi aynı zamanda yerel sistemde kurulu oyunlar için hangi ayarların en iyi olduğunu belirlemek için de kullanılır. İşte iddiaya göre elde edilen veriler:

  • GPU özellikleri ve üretici bilgileri.
  • GPU saat hızı hızlı / veri hız aşırtması.
  • Ekran ve ekran çözünürlüğü.
  • Bazı oyunlar için sürücü ayarları (örn. G-Sync anahtarı, bruges kenar yumuşatma türü).
  • Çözünürlük, bazı oyunlar için kalite ayarı.
  • Yüklü oyunlar ve uygulamalar (örn. Origin, Steam, Counter-Strike: GO, Overwatch)
  • Sistema Fabrika.
  • İşlemci özellikleri.
  • BIOS revizyonu ve anakart modeli.

NVIDIA, bir hesap açmak için kullandığınız bilgilere de sahiptir. Bu bilgiler genel gizlilik politikamıza tabidir.

Kısacası bu yazılımın işlevlerini yerine getirebilmesi için toplanan bilgilerin oldukça normal olduğunu söyleyelim. GFE verilerinin toplanması, yazılımdan beklediğiniz amaçlara yöneliktir: ortaklar için faydalı olabilecek donanım düzeyinde bilgiler ve toplu veriler (örneğin, GPU’lar, CPU’lar, oyun türleri vb. Daha popüler). Bir hesaba giriş yapmanızı isteyen yazılım konusunda haklı olabilirsiniz, ancak bu başka bir konu. Şirket “casusluk” ile suçlanıyor ve toplanan telemetri verileri size her şeyin mükemmel olduğunu söyleyebilir.

Hizmeti devre dışı bırakmak mümkün mü?

Telemetry izmetini devre dışı bırakabilirsiniz ancak bunu yaptığınızda GeForce Experience yazılım özelliklerini kullanamayacaksınız. Hizmetleri güvenlik duvarı düzeyinde engelleyebilirsiniz. Bunu yaparsanız, GeForce Experience bilgileri otomatik olarak kontrol etmeyecek ve sürücü güncellemeleri sunmayacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir