Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri Metaverse. Bu yazıda Metaverse hakkında bilinen bazı yanlış anlamaları gidermeye çalışacağız.

Meta herkesin metaverse kimliği olmasını istiyor

Bugün Metaverse kelimesini kimsenin duymadığını söyleyebiliriz. Metaverse’in ne olduğu ve ne olmadığı birçok kez tartışıldı. Bu yazımızda, geleceği şekillendirebilecek Metaverse hakkındaki popüler yanılgılara değindik.

Metaverse’nin tekel olma durumu

Bunun nedeni Metaverse konseptinin gerçekleşmesi için birçok büyük şirketin birlikte çalışması gerekiyor. Bir şirket Metaverse oluşturmak için gereken tüm teknik kaynaklara sahip olsa da, birçok büyük şirket Metaverse’e zaten yatırım yaptı. Metaverse’in tek bir kişi yaratabileceği fikri gerçeklerden uzaktır.

Metaverse’yi Meta, Facebook ve Mark Zuckerberg ile ilişkilendirmek

Facebook son yıllarda adını “Meta” olarak değiştirdi ve Metaverse projesine milyarlarca dolar yatırım yaptı. Birçok kişi Metaverse’i Facebook ve Mark Zuckerberg ile ilişkilendirdi. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Metaverse kavramı Facebook’tan bile daha fazlasıdır. Sosyal ağlarında Mark Zuckerberg’in stratejisinden sıkça bahsedildiği ve bu terimin sıklıkla vurgulandığı için Metaverse kavramı “Meta” adlı şirkete bağlanmıştır. Microsoft, Nvidia, Epic Games gibi birçok şirket Metaverse’e yatırım yapıyor ancak Mark Zuckerberg’in çabaları unutuldu ve yanlış anlaşılmalara neden oldu. Gelecekte metaverse’nin ne olacağını bilmiyoruz, ancak şimdilik teknoloji devlerinin bu projeyi raydan çıkarmak istediği yadsınamaz bir gerçek.

Metaverse dünyasına sadece VR cihazları aracılığıyla erişilebileceğini varsaymak

Belki de Metaverse’i deneyimlemenin en iyi yolu bir VR (sanal gerçeklik) cihazı kullanmak olacaktır, ancak tek yol bu olmayacak. Konsept olarak Metaverse, bir cep telefonu ekranından veya bir bilgisayar ekranından da erişilebilir olacak. VR cihazları şu anda pahalı olsa da, teknoloji ilerledikçe daha ucuz hale gelecek ve akıllı telefonlar gibi herkesin sahip olabileceği cihazlar haline gelecek. Ancak bu durumun Metaverse ile hiçbir ilgisi yoktur. VR cihazları şu anda oyun oynamanın tek yolu olmadığı gibi, Metaverse’i deneyimlemek için gereken tek cihaz VR olmayacak.

Metaverse’in gerçek dünyanın yerini alabileceği

Yiyeceğimiz bir bedenimiz olduğu sürece, gerçek Dünya’nın yerini almak kolay olmayacak. Bundan 1000 yıl sonrasını görmek mümkün değil ama yakın gelecekte aramızda olacak olan metaverse, Dünya’yı öğreten başka bir şey olarak yaratılmış bir şey değil. Gerçek dünyadaki deneyimimizi geliştirmesi muhtemeldir. Olduğu gibi, Metaverse’in gerçek dünyayı temsil etmesi olası değildir.

Metaverse’i kaçınılmaz bir gelecek olarak düşünmeyin

Özellikle metaverse hakkında iyi kötü bilenlerin ve hatta bu konuda çok araştırma yapanların yanlış olduğu bir nokta da metaverse’in yakında geleceği ve bizlerin tüm dünyanın buna hazırlanacağıdır. Evet, birçok büyük şirket buna çok para yatırmış olsa da, Metaverse’in yakın gelecekte iyi olabileceği fikri %100 doğru değil. Mevcut teknolojik kaynaklarımız şu anda bir metaverse kurmak için yetersiz. Bilimsel çalışmalar sayesinde bu noktaya gelebileceğimiz açıktır. Bu nedenle, Metaverse’in kaçınılmaz bir gelecek olduğu söylenemez.

Metaverse projesinin hayata geçmesi için birçok farklı şirketin birlikte çalışması gerekecek. Sonuçta bu şirketler Metaverse projelerinden para kazanmak için buraya yatırım yapıyorlar. Gelecekte Metaverse’e yatırım yapmak işletme için karlı değilse veya başka karlı yöntemler tercih edilirse Metaverse var olmayabilir. Olasılıklardan bahsettiğimiz ve gelecek tam olarak tahmin edilemediği için metaverse’i nihai gelecekmiş gibi kodlamak adil değil.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir