Geçtiğimiz yıl 5G yonga setlerini tanıtarak ciddi bir atılım gerçekleştiren MediaTek, bu yılki tanıtımı ile daha çok beklenti yarattı. Yeni sızıntı MediaTek Dimensity 2000 işlemci özelliklerinin öğrenilmesini sağladı.

Akıllı telefon sektöründe işlemci denildiğinde akla ilk Qualcomm gelse de sektörün önemli güçlerinden bir tanesi olan MediaTek, son yıllarda özellikle Uzakdoğu’da daha fazla tercih edilmeye başlandı. Şirket; Oppo, Realme, Xiaomi ve hatta OnePlus gibi birçok ana akım markanın tercihi haline geldi.  Şirketin, Qualcomm işlemciler ile aynı segmentteki bazı modellerinde daha iyi bir performansı sunması üreticilerin gözünden kaçmadı. Bu bakımdan yeni dönemde daha fazla modelde yer alması beklenen MediaTek, beklenen yeni amiral gemileri ile tercihi daha kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Dimensity 1200 ile büyük bir popülerlik yakalayan şirket aldığı bu güç ile birlikte yeni modellerindeki performansı ve gücünü artırmayı hedefliyor. TSMC’nin 4 nm üretim sürecini kullanan ilk yonga serisi olacak yeni Dimensity 2000 serisi, yapılan yeni sızıntı ile tamamen açığa çıkmış durumda. 

MediaTek Dimensity 2000 işlemci özellikleri neler?

Sızıntıya göre, Dimensity 2000 işlemciler, 3.0 GHz hızında çalışan ARM Cortex-X2 çekirdeğe sahip olacak. Bu yonga setinin sunacağı performansın anlaşılması adına selefine bakmak yeterli. Yeni Cortex-X2, Snapdragon 888 ve Samsung Exynos 2100 işlemcilerde kullanılan Cortex-X1’in halefi. MediaTek, Dimensity 1200 işlemcisinde Cortex-X1’i kullanmadı. Ancak bir sonraki amiral gemisiyle ile bir adım fazladan atarak sektördeki son trendleri yakalayacak.

CPU ayrıca üç ARM Cortex-A710 çekirdeği ve dört ARM Cortex-A510 çekirdeği kullanacak. Snapdragon 898 ve Exynos 2200 işlemcilerinde de aynı kurulumun takip edilmesi bekleniyor. Bu bakımdan Qualcomm, Samsung ve MediaTek piyasaya sürecekleri yeni amiral gemileriyle benzer bir performans sunacak.

GPU’da Mali G710 yer alacak

Dimensity 2000, Mali-G710 MC10 GPU’ya sahip olacak. Mevcut GPU birimi özellikle kullanıldığı dönemde sektördeki tek işlemcinin Dimensity 2000 olmasını sağlayacak. Sektörde şu an en çok kullanılan GPU Mali G78. Ancak Mali G710, G78’den yüzde 20 daha hızlı. Bu bakımdan işlemci ile yakalanan yüksek performansa ek olarak grafik bölümünde de yeni işlemciler daha fazla performans ve verimlilik sunuyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir