Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) hakimi, Apple’ın bazı ürünlerinde Masimo’ya ait patentleri ihlal ettiğine karar verdi. Karara göre Apple’ın bazı Apple Watch modellerinde kullanılan nabız oksimetresi için Masimo’ya ait patentleri ihlal ettiği görülüyor. 26 Aralık’tan itibaren ABD’de Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 modellerini kapsayacak şekilde ithalat yasağı uygulanacak. Gözler kararı veto etme olasılığı bulunan ABD Başkanı Joe Biden’ın üzerinde. Biden’dan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Masimo’nun CEO’su Joe Kiani Apple’dan Özür Bekliyor
Masimo’nun CEO’su Joe Kiani Apple’dan Özür Bekliyor

Masimo’nun CEO’su Joe Kiani Apple’dan Özür Bekliyor

İnceleme döneminin bitmesine az bir zaman kala Apple, karardan etkilenen ürünlerini ABD’deki çevrimiçi Apple Store’dan kaldırdı. 24 Aralık Pazar gününden itibaren Apple, ABD’deki fiziksel mağazalarından Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 modellerinin satışını durduracak. Best Buy,  Walmart, Target gibi üçüncü taraf perakendeciler karardan etkilenmeyecekler yani Apple Watch modellerinin stokları bitene kadar satışına devam edebilecekler. Ek olarak  Eylül 2023’te piyasaya sürülen ikinci nesil Apple Watch SE, ithalat yasağından etkilenmeyecek. 

Beyaz Saray’dan gelen karara göre Apple’ın tahminen 26 Aralık Pazartesi günü karara itiraz edileceği bekleniyor. Apple, ” bir dizi yasal ve teknik seçeneğin peşinde olduğunu” dile getirerek Apple Watch modellerini raflara geri döndürme çabalarının bitmeyeceğini ifade etti. 

Masimo’nun patent ihlali iddilarını bertaraf etmek isteyen Apple nabız oksimetresinin yazılım ve algoritmalarında değişiklikler yapmayı planlıyor. Ancak donanıma dayalı patent ihlalini yazılım düzeltmesi ile ortadan kaldırmak mümkün müdür belli değil. 

Masimo’nun CEO’su Joe Kiani  “Bu adamlar elleri kurabiye kavanozunun içindeyken yakalandılar” diyerek Apple’dan özür beklediğini vurguladı.İki şirket arasında bir lisans anlaşması yapılması olasılığı da söz konusu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir