Son zamanlarda özellikle kripto para pazarında yaşanan düşüşler ekran kartı üreticisi NVIDIA’yı da olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Şirketin mali raporları açıklanırken, ikinci çeyrekteki beklentilere ulaşılamadı.

Ekran kartı pazarının en önemli üretici isimlerinden olan NVIDIA, özellikle geçtiğimiz çeyrek dilimlerde büyüme oranı ile öne çıkıyordu. Öyle ki kullanıcıların büyük çoğunluğu NVIDIA ekran kartları ile kripto para madenciliğine girişmesi, NVIDIA’nın satışlarını patlatmıştı. Ancak kripto tarafında yaşanan düşüş ile NVIDIA’daki düşüşte başlamış oldu. Pazarın düşmesi ile beraber ekran kartlarına olan ilgi azaldı ve satışlarda buna paralel olarak düşüşe geçti.

NVIDIA RTX 4000 serisi beklenenden geç gelebilir

Kripto paralar ekran kartı satışını etkiledi

8

2022 yılının ikinci çeyrek ön rakamları açıklanırken, 6.7 milyar dolarlık NVIDIA geliri olduğu gözüküyor. Geçtiğimiz yıla göre büyüme gösteren şirketin, raporlarına göre aynı dönem için 8.1 milyar dolarlık bir hedefli bulunuyordu. Ancak bu noktada 1.4 milyar dolarlık hedeften şaşma gözüküyor. NVIDIA’nın yaşadığı bu gelir kaybının oyun ürünlerine azalan ilgiden ötürü olduğu düşünülüyor. Öyle ki şirketin MSI, Asus, Zotac ve Gigabyte gibi ortaklarının beklenenden az kart satışı yaptığı ve satışlardaki bu düşüşlerin kripto paralardaki düşüşe de bağlandığı belirtiliyor.

Kripto paralarda yaşanan çöküş ile ellerinde ekran kartı kalan kullanıcılar, bu kartları satışa çıkartıyorlar. NVIDIA CEO’su ise konu hakkında “Satışları etkileyen makroekonomik koşulların devam etmesi beklentisiyle, bağlantı fiyatlarını ve envanteri ayarlamak için oyun ortaklarımızla birlikte harekete geçtik.” diyerek düşüncelerini dile getiriyor. Bu açıklama sonrasında yıl boyunca fiyatları düşen NVIDIA ekran kartları için fiyatların biraz daha düşüşü yaşanabilir. Öyle ki bazı modeller çıktığı zamandaki fiyatlara bile dönmeye başlıyor. Bu yaşananlar ile beraber AMD, Xbox Series S ve PlayStation 5 konsolları ile geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolar gelirini bu çeyrek 1.7 milyar dolara çıkarttığı gözüküyor. Yıl içinde RTX 4000 serisini pazara sunacak olan şirketin mali durumu tekrardan toparlaması bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir