Avrupa Birliği, telefonlar da dahil olmak üzere tüm elektronik cihazlar için USB Type-C girişi gerektiren düzenlemeyi resmi olarak onayladı.

TP-Link, USB Type-C ethernet adaptörünü tanıttı

Avrupa Birliği’nde uzun süredir tartışılan teknolojik ekipmanlar için farklı şarj girişleri tartışması artık sona erdi. Avrupa Birliği yetkilileri, AB’de satılan tüm akıllı telefonlarda USB Type-C ithalatını zorunlu hale getirecek bir düzenleme üzerinde anlaştılar.

Plan, tabletler, dijital kameralar, hoparlörler, taşınabilir oyun konsolları ve elektronik okuyucular gibi tüm elektronik cihazlar ile akıllı telefonlar için geçerlidir. Duyuru, Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komitesi tarafından dün itibariyle resmi olarak yayınlandı.

2024’ün sonbahar döneminden sonra çıkan tüm teknolojik cihazlarda USB Type-C girişi bulunacak:

Yeni düzenleme Avrupa Birliği yetkilileri tarafından onaylanmış olsa da henüz Avrupa Birliği Parlamentosu ve Konseyi tarafından resmen onaylanmadı. Bu onayların da gelmesiyle birlikte Avrupa Parlamentosu, 2024’ün sonbahar döneminden itibaren tüm elektronik cihazların USB Type-C girişine sahip olmasının zorunlu olacağını paylaştı.

Söz konusu yeni düzenleme, Avrupa Birliği’nde elektronik atıkların azaltılması için yapılan girişimlerin en büyük adımı olacak. Düzenlemeyle birlikte tüm elektronik cihazlar aynı girişe sahip olacağından hem kullanıcılar farklı farklı kablolarla uğraşmak zorunda olmayacak hem de bu kabloların işlevini yitirmesi durumunda ortaya çıkan atık sayısı da azalacak. Bu durum gereksiz yeni şarj cihazları ve kablo satın alımlarınında azalmasında etkili olabilir. Düzenlemelerin yılda yaklaşık 250 milyon Euro tasarruf sağlaması ve 11.000 ton e-atığı azaltması bekleniyor.

Düzenlemeden en çok Apple etkilenecek

Yeni AB düzenlemesinden en çok etkilenen şirket Apple oldu. iPhone’larda sadece Lightning girişine yer veren Apple artık bundan vazgeçmek zorunda. Ancak Apple’ın bu soruna da bir çözümü olabilir. Çünkü AB, yalnızca kablolu şarj gerektiren cihazları düzenleyebilir. Bu, yalnızca kablosuz şarjı destekleyen cihazların USB-C bağlantı noktasına ihtiyaç duymayacağı anlamına gelir. Bu da Apple için kablosuz şarj teknolojisini tamamen benimsemesi için bir fırsat olabilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir