Nerdeyse hemen hemen tüm telefon kullanıcılarının sorduğu soru; iPhone’ların neden Android telefonlara göre daha kaliteli fotoğraf çektiğidir. Bizlerde sizin için bu yazımızda bu sorunun yanıtını verdik;

iPhone 14 ne zaman tanıtılacak?

Cep telefonları hayatımıza girdikten sonra yanlarında kamera getirdiler. Bu yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülebilir. Çünkü önümüzdeki yıllarda cep telefonu markaları birbirleriyle kamera savaşına girerek sürekli yeni modeller piyasaya sürecekler. Ancak iPhone’ların Android telefonlardan çok daha kaliteli fotoğraflar çekebileceğini herkesin bildiği bir şey daha vardı. Karşılaştırmayı Android olarak görmemizin temel nedeni, Android’in birçok marka ve modelinin bulunmasıdır.

Dünyada Android ve iOS işletim sistemli birçok cep telefonu üretildi ve üretiliyor. Kullanıcılar bir telefon satın aldıklarında, bazıları yalnızca kamera özelliklerine, bazıları ise yalnızca APK dosyalarını açabiliyorsa bakar. Tabii ki, birçok fonksiyon da dikkate alınır. Güvenilir bir kamera ve cep telefonu isteyenler bir iPhone satın alır. Çünkü Android telefonların iPhone’lardan daha kısa bir ömre sahip olduğu biliniyor. Peki iPhone neden Android telefonlara göre daha iyi fotoğraf çekiyor?

iPhone’lar neden Android telefonlardan daha kaliteli fotoğraflar çekiyor?

Yeni bir telefon satın almak isteyen kullanıcılar, iyi fotoğraf ve video çekmek istiyorlarsa iPhone’u tercih edecekler. Android tarafı bu konuda biraz geride. Özellikle Android telefonlarda 100MP cihazlar piyasaya sürüldüğünde. iPhone telefonlar 12 megapiksel çözünürlüğü geçmez. Ancak 100 megapiksel kameraya sahip bir Android telefon, 12 megapiksel çözünürlüğe sahip bir iPhone’dan daha düşük kaliteli fotoğraflar ve videolar çeker. Bunun en büyük nedenlerinden biri, megapiksellerin her şey olmamasıdır. Öncelikle megapikselin ne olduğundan kısaca söz edelim;

Megapiksel nedir?

megapiksel, fotoğraflarda bulunan parçacık sayısı olarak tanımlanabilir. Bir fotoğrafta gördüğünüz her kare bir pikselden oluşur ve bu piksellerin kombinasyonları resmi oluşturur. 1 megapiksel 1 milyon piksele eşittir. Pixel kendi başına hiçbir şey ifade etmez. Bir fotoğrafın anlamlı bir ifade olması için milyonlarca pikselin bir araya gelmesi gerekir.

Android işletim sistemi birçok marka tarafından kullanılmaktadır ve bu markalar birçok model üretmektedir. Ancak Apple, iPhone’da yalnızca iOS kullanır. Görüntünün kaliteli olması için işletim sistemi tarafından düzgün işlenmesi, anakart ve donanım işlemcisi tarafından düzgün işlenmesi ve kamera sensörünün iyi performans sağlaması gerekir. Yani, yukarıda bahsettiğimiz gibi, megapiksel her şey değildir.

iPhone’lar işletim sistemi, donanım ve sensörler açısından ciddi. Ancak Android işletim sistemi birçok marka tarafından üretildiği için fotoğrafların doğru işlenmesi ile uyumlu olmayabilir. Yani Android telefonlarda anakart, işlemci ve sensör gibi farklılıklar görüntü kalitesini etkiler. Apple ise iPhone cihazlarındaki fotoğraf ve videolar için gerekli olan uyumluluğu elde etmeyi başardı.

Fotoğraf işlemede Android telefon donanımının ve sensör özelliklerinin önemini tartıştık. Burada bulduğumuz şey bu, Android işletim sistemli telefonların da aralarındaki fotoğraf ve video kalitesinde ciddi farklılıklar gösterdiğini görebiliyoruz.

Birçok telefon markası pazarlama adına cep telefonlarındaki kamera sayısını sürekli artırıyor ve megapiksel boyutunu büyütüyor ancak bu bir pazarlama savaşına dönüştü. Kamera sayısının artması ve megapiksel boyutunun artması telefonun çok kaliteli fotoğraf ve videolar çekeceği anlamına gelmiyor. Bir fotoğrafın kaliteli olması için birçok özelliğin bir arada ve uyum içinde olması gerekir. Ancak teknoloji bize çok şey gösterdi, belki bir gün Android telefonlar çok kaliteli fotoğraflar çekebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir