Intel, cezanın kaldırılmasının ardından 625 milyon dolar tazminat talep ettiğini söyledi. Öte yandan Avrupa Birliği bu cezaları yeniden uygulamak istiyor.

Intel gelecek planlarını açıkladı

Avrupa Komisyonu, geçen yıl Ocak ayında Intel’e yönelik 1,2 milyar dolarlık antitröst cezasını kaldırdı. Buna karşılık Intel, yeni başvurusunda ödenen para cezalarının yarısından fazlasını tazminat olarak kabul etmek istediğini söyledi. Teknoloji devi, Avrupa Komisyonu’ndan 625 milyon dolar tazminat talep etti.

Intel, 2009’da Avrupa Komisyonu tarafından verilen para cezası iptal edildi

Davası için tazminat istiyor Intel; Dell, HP ve Lenovo dahil olmak üzere büyük üreticilere “özel indirimler” sundu. Intel, iddiaya göre bilgisayar şirketlerinin AMD’yi seçmek yerine Intel donanımını kullanmasını şart koşuyordu. 2002’den 2007’ye kadar üreticilere özel muafiyetler tanıyan

Intel, antitröst cezalarında 1,2 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Ancak geçtiğimiz Ocak ayında alınan kararla Intel’in savunmaları makuldü ve 2009 antitröst davasının sonucu reddedildi. Avrupa Birliği, mahkemede bir kaybın ardından Intel’e 1,2 milyar dolarlık para cezası verdi.

Teknoloji devi hala bu karardan memnun görünmüyor. Beş ay sonra yeni bir iddiada Intel, Avrupa Komisyonu’ndan 625 milyon dolar istediğini söyledi. Şirket, bir AB mahkemesine başvurduğunu ve “tazminat” istediğini söyledi.

Intel tarafından fatura edilen miktar, cezanın yarısından fazlasını temsil ediyor. Ancak Intel, iddiasını ECB’nin %1,25 yeniden finansman oranına eşdeğer faize dayandırdığını söyledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2009’dan 2022’ye kadar faiz oranları %3,5’e yükselmiş olsa da, orijinal değer üzerinden hesaplanmıştır.

Intel olarak, tazminatla ilgili eylemlerimizin yasal olduğuna ve rekabete zarar vermediğine inanıyoruz. Yarı iletken endüstrisi, hiçbir zaman bugün olduğundan daha rekabetçi olmamıştı ve Avrupa’da yatırım yapmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz.

Duruşma 10 yılı aşkın süredir devam etse de birkaç yıl daha devam edecek gibi görünüyor. Son gelen bilgilere göre Avrupa Komisyonu, Intel’e uygulanan yaptırımın iadesi için bir itiraz hazırlıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir