Bugünkü sempozyumda Intel, 14. nesil Meteor Lake işlemcileri, güç tüketimleri ve performansları hakkında konuştu.

Intel ve Almanya yeni çip fabrikası için anlaşma yaptı

Intel, henüz 13. nesil işlemcileri piyasaya sürmemiş olsa da, bugün katıldığı sempozyumda Meteor Lake (14. nesil) ailesi hakkında bazı bilgiler paylaştı. En çok dikkati çeken şey ise kendinden öncekilerle aynı TDP (Enerji Tüketim Değeri) değerlerine sahip olsa bile yüksek saat hızlarına çıkabiliyor olması. Peki Intel bunu nasıl başardı?

14. nesil Intel Meteor Lake işlemciler, büyük umut vadediyor!

14.nesil Intel Meteor Lake işlemciler şu an pek gündemde değil. 13. nesil için ise önümüzdeki aylarda tanıtılması muhtemel. Ayrıca Intel’in yeni işlemcilerinde enerji tüketimi konusunda da büyük vaatleri var. Ancak şirket, bu alanda attığı önemli adımları ve bundan sonraki serilerin bize neler sunacağını şimdiden paylaşmış durumda.

Sempozyumda şirket, Intel 4 (7 nm) işlem düğümü hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Gelecek nesil olarak Intel 7’nin (10 nm Alder Lake ve Raptor Lake) yeni bir soket ve mimari ile karşımıza çıkacağını söyledi. Enerji tüketim değerlerinin 12. nesil ile aynı olacağı ancak performansın daha da yüksek seviyelere ulaşacağı belirtiliyor.

Paylaşılan sayılara bakarsak, Intel 7 Serisine kıyasla aynı güç tüketimi seviyelerinde yüzde 21,5’e varan daha yüksek saat hızları görebiliriz. Yapılan açıklamalarda alan ölçekleme ve çip mimarisi iyileştirmeleri gibi alanlarda 2 kata kadar iyileştirme elde ettikleri bildirildi.

Ayrıca yeni çipler Intel Foveros 3D teknolojisini kullanacak. Ayrıca TSV bağlantısıyla entegre dört matris ayarına sahip olduğu da gelen açıklamalar arasında. Tüm bu gelişmeler ışığında sistemin 4 farklı çatı altında toplandığı söyleniyor.

Buna ek olarak, yeni mimarinin işleme adımlarını üretimin yüzde 5 ila 20’si kadar azalttığı söyleniyor. Şirket sadece Intel 4 hakkında değil Intel 3 süreci hakkında da bazı bilgiler paylaştı. Örneğin I3’ün I4’ten yaklaşık yüzde 18 daha hızlı olacağı ve I3’te 20A ve 18A node’larına taşınacağı söyleniyor. Ancak bunların ön tahminler olduğu ve piyasaya sürülecek ürünlerin farklı sonuçlar (belki de olumlu anlamda) verebileceği söyleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir