Günümüzde ekran kartı alacak pek çok kullanıcı ikinci el pazarına yönelmiş durumda. Peki ikinci el ekran kartları alınmalı mı yoksa alınmamalı mı?

NVIDIA RTX 4000 serisi beklenenden geç gelebilir

Son birkaç yılda kripto para dünyasında büyük bir değişim yaşandı ve binlerce grafik kartı madencilerin eline geçti. Aslında buna benzer durumlar daha önce de yaşandı. Madenciler, zamanı geldiğinde elde kalan RX 480 ve RX 580 gibi grafik kartlarını satmaya başladılar. Şimdi de benzer bir şey oluyor.

Bileşen kıtlığı ve tedarik zinciri sorunları, pandemi ve kripto para madencilerinden gelen yüksek taleple birleştiğinde, grafik kartı fiyatları fırladı. Son iki yıl oyuncular için özellikle zordu. Sonunda, kripto para madenciliğinde kar oranları düştü ve GPU fiyatları düşmeye başladı. Böylece ikinci el piyasasında satılan mal sayısı da arttı.

RTX 3090 günde sadece 1$, RTX 3080 günde 0.80$ ve Radeon RX 6900 XT/6800XT/6800 günde yaklaşık 0.60$. Birçok büyük madencilik işletmesi, kayıpları en aza indirmek için kullanılmış ekipman satmaya isteklidir. Şimdi asıl sorumuz için kullanılmış bir grafik kartı satın almalı mısınız?

Ekran kartı üreticisi Palit, 7/24 çalışan bir ekran kartının yılda yaklaşık %10 performans kaybı yaşayabileceğini belirtti. Palit, oyunculardan kullanılmış kartlar yerine yeni kartlar satın almalarını isteyecek. Bu nedenle beyannameye temkinli yaklaşmanızda fayda var.

Fiyat, performans ve GPU değerlendirmesi

Yeni bir ekran kartı almanız gerekiyorsa model seçimine biraz zaman ayırabilirsiniz. Bu süreçteki en önemli faktörün bütçe ve performans beklentileri olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, önceki nesilde RTX 3080 veya RX 6800 XT gibi grafik kartlarıyla rekabet edebilecek modeller yoktu. Ancak örneğin, RTX 2070 Super, genel olarak yeni RTX 3060’tan daha iyi performans gösterecektir. Bütçe segmentine gelince, daha fazla seçenek var. Yazma sırasında, RX 6500 XT ve RTX 3050 gibi modeller yüksek talep görüyor.

Konumuza dönersek, Thrift sitelerinde giderek daha fazla kullanılmış GPU görmeye başlıyoruz. Elbette herkes ucuz bir ürün almak ister ama alınan ürün bir çok sıkıntı yaratmaya başlayabilir.

Örneğin, RX 6600 biraz daha hızlıdır ve GTX 1080 Ti’den %45 daha az güç tüketir. Bu bilgilere dayanarak yıllardır kullanılan bir GTX 1080 Ti ekran kartını fiyatı biraz daha düşük olsa da satın almak pek mantıklı görünmüyor. Ancak piyasada çok sayıda ekran kartı var ve seçim yapmak oldukça zor. Peki siz ikinci el ekran kartı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir