Google bugüne kadar çok fazla gündeme gelmeyen KataOS adında yeni işletim sistemini tanıttı. Yeni işletim sistemi güvenlik sorunlarına odaklanıyor.

Akıllı cihazların bilgi toplamasını ve işlemesini önlemek adına güvenlik odaklı yeni sistem olan KataOS, Google tanıtımı ile büyük dikkat çekti. Gömülü donanımlar için doğrulanabilir bir sistem olduğu belirtilen KataOS, akıllı cihazlardaki güvenlik problemlerini ve endişelerini ortadan kaldırabilir.

Chrome OS Flex nedir, nasıl yüklenir?

KataOS özellikleri neler?

Raporlara göre KataOS, mikro çekirdek olarak seL4’ü kullanıyor. Güvenli olduğu kanıtlanan bu sistem, üstelik oldukça özel. Doğruluk seviyesi yüksek olması ile güvenliği üst seviyeye çeken seL4, KataOS’un bu kadar iddialı olmasının da en önemli nedeni.   Google KataOS’un ilk sürümünü GitHub üzerinden açık kaynaklı olarak paylaştı. Bu bakımdan isteyen geliştiriciler ya da araştırmacılar KataOS’u kullanabilir ya da test edebilir.

Yeni sistemde Google ile Antmicro ortaklığı da bulunuyor. Sistemin kararlı çalışması ve hata ayıklaması gibi aşamalar için bu ortaklık ile ortaya çıkan sistem kullanılıyor.  KataOS, üçüncü taraf uygulamalarını dinamik bir şekilde yükleyebilir ve çalıştırabilir. Hatta CAmkES yapısının dışında oluşturulmuş uygulamaları dahi çalıştırabilir.  

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir