TacticAI adıyla geliştirilen yeni bir yapay zeka uygulaması, futboldaki başarıların artması adına teknik direktörlerin ilk yardımcılarından birisi olabilir.

Google DeepMind altyapısı ile geliştirilen yeni bir yapay zeka uygulaması tüm dünyada tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Gerçek dünyada futbol taktiği geliştirme sürecine entegre edilmesiyle etkin bir şekilde kullanılması beklenen TacticAI, yeni dönem futbolunun nasıl bir evrim geçireceğinin de ilk sinyallerini veriyor.

Google DeepMind tarafından geliştirilen yeni bir AI sistemi, profesyonel kulüp antrenörlerine daha iyi duran top taktikler önerebilir. TacticAI adı verilen sistem Liverpool’un 7176 köşe vuruşunun analiz edilmesiyle geliştirildi. Oyuncuların konumları, savunma sistemleri, kaleci pozisyonu ve köşe vuruşunun kullanıldığı alan gibi tüm teknik detayların hesaplandığı TacticAI, tüm bunlardan çıkardığı çıkarımlar sayesinde yeni taktikler oluşturulmasını sağlıyor. Futbol gibi serbest akışlı ve öngörülemez bir sporda, serbest vuruşlar, penaltılar ve kornerler gibi duran toplar , takımların önceden planlanmış oyunları deneyebildiği nadir alanlar olduğundan dolayı her takım antrenmanlarının bir bölümünde duran top çalışması yapar.

Google DeepMind'ın Yeni Yapay Zeka Asistanı Futbola El Atıyor
Google DeepMind’ın Yeni Yapay Zeka Asistanı Futbola El Atıyor

TacticAI Kullanan İlk Takım Hangisi Olacak?

Duran topların futbolda önemli olması üzerine odaklanan TacticAI, tahmine dayalı üretken yapay zeka modelini kullanıyor. Birbirinden farklı senaryoların oluşturulabildiği yapay zeka aracında  tüm veriler grafikler ile görselleştiriliyor. Bu sayede takımdaki oyuncuların verileri üzerinden en iyi oyunu kombinasyonunun hangisi olduğu, oyuncuların hangi alanlarda durması gerektiği ve duran topun nasıl kullanılması gerektiği öneriler halinde sunuluyor. Bu özel aracın hangi takım tarafından test edilip kullanılacağı ise merak ediliyor. bu aynı zamanda futbolda yeni bir akım da yaratabilir.

Zira Google yeni sistemine güvendiği gibi testleri için girişimlere de başlamış durumda. TacticAI’nin önerilerini değerlendirmek için Google DeepMind, beş futbol uzmanıyla özel bir çalışma yaptı. Liverpool’da çalışan üç veri bilimcisi, video analisti ve koç asistanı ile yapılan bu çalışmalarda sistem için olumlu dönüşler sağlandı. Uzmanlar, TacticAI verilerini gerçek çalışmalardan ayırt etmekte zorlanırken yüzde 90 oranında TacticAI önerileri tercih edildi. Google’ın bu konudaki düşüncesi ise şöyle; “En iyi kulüpler her zaman bir avantaj arıyor. Sonuçlarımız bunun gibi tekniklerin ileriye dönük modern futbolun bir parçası olacağını gösteriyor” Üstelik Google sistemin sadece futbola yönelik geliştirilmediği ve diğer spor branşlarında da uygulanabilir yapıda olduğunu vurguladı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir