2015 yılından bu yana Apple ile Ericsson arasında devam eden davalara yenileri de eklendiği dile getirildi. İlk zamanlar ABD’de açılan söz konusu bu davalar, şimdilerde ise Avrupa ve Güney Amerika kıtalarında da açılmaya başladı. Üstelik bu davalar, bazı ülkelerde iPhone satılarını da durdurabilir. 

Assassin’s Creed serisinin sonu ortaya çıktı

ABD merkezli olan başarılı isim Apple ve İsveç merkezli iletişim lideri Ericsson’un araları yıllardır bozuktur. 2015 yılından bu yana çekişmeli olmalarının nedeni ise tarafların karşılık olarak patent suçlamalarında bulunmasıdır. Bir yandan Apple, diğer yandan ise Ericsson, birbirlerini patent ihlali yapmak konusunda suçluyor. Uzun bir zamandır ABD sınırlarında devam eden bu davalar, şimdi farklı ülkelere de sıçradı. Üstelik artık Apple için sıra dışı bir süreç başlamış oldu. 

7 11

Daha önce elde edilen bilgilere göre Ericsson, Apple’a karşı olan davalarını ABD’nin Teksas eyaletinde de başlatmıştır. Sektörel kaynaklara göre, Avrupa’da da bir ülke içerisinde dava olduğu belirtilmiş fakat hangi ülke olduğuna dair bir bilgi yoktur. Avrupa’daki patent süreçleri ile ilgili olarak haberler yayınlayan Juve Patent tarafından konuya dair yapılan açıklamalar Apple ile Ericsson arasında Almanya, Hollanda, Belçika ve Brezilya’da açılmış davalar olduğunu gösteriyor. Brezilya ve Hollanda’da da açılan davaların ihtiyati talebinde bulunulması, bu ülkeler içerisinde iPhone satışlarını da riske atmış durumdadır. Bir diğer açıdan ise sektör kaynaklarına göre sıra İngiltere’de gözüküyor.

Almanya’da en az 2 dava olduğuna dair iddialar var

Elde edilen bilgilere göre Apple, Ericsson’un ABD’de de gerçekleşen ilk davasına karşı davayı ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nda (ITC) açtı. Apple söz konusu bu davada, Ericsson’un ABD’de ithalat yapılmasına karşı engel getirilmesini talep ediyor. Ericsson, kendi davasında Apple’ın patent ihlali yaptığını ve iPhone akıllı cihazlarda kullanılan 5G patentlerinin de lisansının olmadığını belirtiyor. Yani esasında her iki tarafta birbirini aynı sebepten dolayı suçluyor. 

8 11

Avrupa’daki söz konusu durumlara bakıldığında ise Almanya’nın Mannheim kentinde pek çok dava olduğu belirtildi. Bu anlamda, Ericsson’un Apple’a Mannheim’da açmış olduğu dava sayısı ikidir. Apple ile bu şehirde Ericsson’a yönelik bir dava açmıştır. Bir diğer açıdan ise Ericsson’un Münih’te de Apple’a yönelik şikayet dilekçelerinin olduğu belirtiliyor. Mannheim’da açılan davalarla ilgili olarak somut bilgiler elde edilmiş olsa da Münih’te böyle bir durum yoktur. Söz konusu bu davaların iPhone satış yasağı ile ilgili olup olmadığı da net değildir. Davaların sonucunun ne olacağı da şu an için bilinmiyor ancak Apple, Ericsson’un davalarından geri çekilmesini talep ediyor. Geri çekilmesi karşılığında da patentler için lisans ücreti belirlemesini dile getiren Apple, konuyu daha fazla uzatmadan kapatmak istiyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir