ChatGPT tüm dünyada en çok kullanılan yapay zeka aracı olabilir. Ancak ChatGPT’i kullanmadan önce bilmeniz gereken riskleri öğrenmelisiniz.

OpenAI’nin ünlü yapay zeka aracı ChatGPT kullanıma sunulduğu ilk günden itibaren popülerliğini artırmayı başardı. Ancak kullanıcıların normal bir sohbet yapar gibi konuştuğu, içerik ve bilgilerini paylaştığı ChatGPT güvenli mi?

İşte ChatGPT Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

En güvenli uygulama ve sistemlerde dahi pek çok açık, kişisel verilerin açığa çıkması mümkün. ChatGPT söz konusu olduğunda ise kullanıcıların belge ve bilgilerini paylaşarak sonuçlar alması nedeniyle kişisel verilerin sızdırılmasına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Pek çok kişinin göz ardı ettiği bu durum aslında sadece tek bir detay. İşte ChatGPT kullanırken göz önünde bulundurmanız gerekenler…

ChatGPT Güvenli mi? İşte Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
ChatGPT Güvenli mi? İşte Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Gizlilik

ChatGPT’de 20 Mart 2023 tarihinde meydana gelen bir durum gizlilik ve sohbet geçmişlerine yönelik ciddi bir sorunun ortaya çıkabileceğini gösterdi. Bu durum ortaya çıktıktan sonra 2-3 saatlik bir kesinti yaşanan sistemde, kullanıcılar diğer kullanıcıların sohbet geçmişlerini görüntüleyebildi. Üstelik sistemde yaşanan sorun sadece bunlarla sınırlı kalmadı. ChatGPT Plus abonelerinin ödeme bilgileri de sızdırıldı. Bu durum çözümlenmiş olsa da kullanıcı verilerinin açığa çıkması, girilen bilgilerin ele geçirilmesi noktasında yüzde 100 güvenli bir sistem değil. Bu nedenle çok özel, mahrem içeriklerin paylaşılmaması öneriliyor.

OpenAI’nin Gizlilik Politikası

OpenAI’nin gizlilik politikası aslında bir önceki maddeye yönelik oldukça kritik. Zira gizlilik politikasında; iletişim bilgileriniz, işlem geçmişiniz, ağ etkinliğiniz, içeriğiniz, konumunuz ve oturum açma kimlik bilgileriniz kayıt altına alınıyor. Gerektiği durumlarda yetkili kuruluşlarla bu bilgilerin paylaşılabileceğini belirten OpenAI, ChatGPT’yi kullanan herkese de bu gizlilik politikasını onaylatıyor. Bu çoğu sistemde olan bir durum olsa da kayıt altına tutulan bilgilerin ele geçirilme riski oldukça yüksek.

İş Güvenliği

ChatGPT, intihali inanılmaz derecede kolaylaştırdığı için pek çok sektörde aslında işleri zora sokuyor. ChatGPT ile oluşturulan içeriklerin kolay bir şekilde fark edilemeyecek olması çoğu kişinin haksız çalışmalar ile öne geçmesin, avantaj sağlamasına neden olabiliyor. sadece bu durum için dahi ChatGPT ile değişen yeni bir adil dünya tanımları kullanılırken saniyeler içerisinde binlerce kelimelik içeriklerin üretilebilecek olması güvenlik noktasında tehdit yaratıyor.

ChatGPT Dolandırıcılığı

ChatGPT’nin popülerlik kazanması aslında onu kullanmak isteyenleri birer hedef haline getiriyor. Farklı ChatGPT eklentileri ve uygulamaları ile farklı vaatlerde bulunan dolandırıcılar, kurbanların da bu şekilde avlarına çekebiliyor. Bu nedenle ChatGPT kullanırken sadece resmi site üzerinden işlem yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. ChatGPT temelli uygulamalarda ise mutlaka gerekli güvenlik kontrollerinin ve incelemelerin yapılması öneriliyor. Zira son dönemlerde artan ChatGPT dolandırıcılığına karşı ne OpenAI şirketinin ne de diğer otoritelerin yapabileceği biri işlem yok. E-posta ve sosyal medya ağlarında sıklıkla karşılaşılan bu dolandırıcılık olayları nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşanabilir.

ChatGPT Kullanıcı Verilerini Topluyor

Yukarıda da bahsedildiği gibi ChatGPT kullanıcı verilerini topluyor. Yapay zeka aracını kullanan herkesin tüm sistem bilgileri ve erişilebilen özel bilgiler kayıt altına alınıyor. Üstelik bu bilgilerin dışında kullanıcıların her bir oturumu ve sohbet kayıtları da kayıt altında tutuluyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir