Üst düzey bir yönetici, dünyanın en büyük elektrikli pil üreticisi olan CATL’nin pil değiştirme işini uluslararası pazarlara genişletmeyi düşündüğünü söyledi. CATL adlı şirketin (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) Tesla ve Ford gibi şirketlerin tedarikçisi olması nedeniyle gelişme oldukça önemli.

Tesla Çin’deki showroom’ları için yeni bir strateji izleyebilir

Ocak ayında Çinli pil üreticisi, 10 Çin şehrinde EVOGO adında bir pil değişim mağazası açtı. Amaç, elektrikli arabaların şarj istasyonlarında durma ihtiyacını ortadan kaldırmak. Bunun yerine, sürücüler CATL’den pil kiralayabilir ve birkaç dakika içinde sürüşe devam edebilir.

Çin’de bir elektrikli otomobil şirketi olan Nio’nun da rakip bir pil değişim programı var. Nio’nun kurucu ortağı Qin Lihong, bu hafta Reuters’e verdiği demeçte, şirketin 2025 yılına kadar Çin dışında, çoğunlukla Avrupa’da 1.000 pil değiştirme istasyonu kurmayı planladığını söyledi. Şirketin şu anda denizaşırı iş uygulamalarının başkanı olan Li Xiaoning dün CNBC ile yaptığı röportajda, şirketin Avrupa’daki pil değiştirme ürününü de genişletmeyi düşündüğünü söyleyerek şu açıklamayı yaptı;

“Bu yıl Çin’de başlayacağını söyleyebilirim, EVOGO’yu yurtdışında adım adım kontrol edeceğiz. Birçok ortakla potansiyel iş birliğini değerlendirmeye başlıyoruz. Uygulamada detayı anlamamız gerekiyor. Düşündüğümüz birçok şey var. Ürün teknolojisi bir şeydir, başka bir iş durumu, yönetmelik, yerel kurallar ve ayrıca düşünmemiz gereken diğer faktörlerdir.”

Eğer şirket işlerini gerçekten planladığı gibi büyütmeyi başarabilirse, yabancı otomobil üreticilerinin pahalı altyapıyı kendileri oluşturmak zorunda kalmadan müşterilere pil değiştirme hizmetleri sunmasına yardımcı olabilir.

Ancak şirketin son dönemlerinde pil üretiminde git gide artan hammadde ve lityum ihtiyacını da gözden kaçırmamak gerek. Bu durum şirketin daha az üretim yapmasına neden olsa da şirket, elektrikli araçlara olan talebin güçlü kalması nedeniyle ikinci çeyrekte gelirini ikiye katlamayı başarmıştı. Peki sizce CATL bu başarısını devam ettirebilecek mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir