Tesla’ya yakın kaynaklar büyük pazarı olan Çin’de elektrikli otomobil satma şeklini yeniden değerlendirdiğini ve Covid kısıtlamaları sırasında trafiğin düştüğü Pekin gibi şehirlerdeki gösterişli alışveriş merkezlerindeki bazı showroom’ları kapatmayı düşündüğünü söyledi.

Tesla, Elon Musk’ın katı ofise dönüş politikasıyla mücadele ediyor

Söylenenlere göre Elon Musk uzun gecikmelerden şikayet eden mevcut müşteriler için hizmeti iyileştirme hedefine ulaşmak için çalışırken, vardiya, daha az maliyetli çevrelerdeki  mağazalara daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyor. Bu çabanın bir parçası olarak Tesla, Çin’deki servis işleri için teknisyenlerin ve diğer personelin işe alınmasını hızlandırmak istiyor. Tesla’nın Çin işe alım web sitesinde Perşembe günü itibariyle hizmet işleri için 300′den fazla ilan yayımlandı.

Tesla yeni bir strateji izleyecek

Hatırlarsanız Musk, geçen hafta Twitter’da, aracını tamir ettirmek için bir aydır beklediğinden şikayet eden Teksas’taki bir Tesla sahibine yanıt olarak, “Tesla hizmetini harika hale getirmek için ilerletmeyi” bir öncelik haline getirdiği yönünde yanıtlamıştı. Ana akım otomobil üreticilerinin aksine Tesla, bayilere güvenmek yerine araçları kendi mağazalarında ve online olarak satıyor. Bu da şirketin birinci elden daha çok araç satmasını sağlıyor.

Çin Binek Araç Birliği’ne göre, ABD’li otomobil üreticisi yılın ilk sekiz ayında 400.000 Çin yapımı Model 3 ve Model Y otomobil sattı ve bunların %60′ı yerel olarak satıldı. Bu rakam geçtiğimiz seneye  göre %67 daha fazlaydı.

Bir analist, Tesla’nın BYD’nin ardından ikinci en büyük elektrikli araç markası haline geldiği Çin’deki yaklaşımındaki değişikliğin, markasını dünyanın en büyük otomobil pazarında kurduğuna göre artık müşteri sadakati oluşturması gerektiğinin kabulünü yansıtacağını söyledi.

Şanghay merkezli danışmanlık şirketi Automotive Foresight’ın genel müdürü Yale Zhang şu açıklamayı yaptı; “Özellikle onarım işi kazançlı hale geldiğinde, pahalı alışveriş merkezlerinde showroom açmaya gerek yok. Markayı konumlandırmak için şehir merkezinde sadece bir veya iki showroom tutmak, ancak daha çok banliyölere taşımak daha mantıklı.”

Tesla, ilk mağazasını 2013 yılında Pekin’in merkezinde açtı ve şu anda ülke genelinde, potansiyel alıcılar için modelleri sergileyen ve test sürüşleri düzenleyen 200′den fazla satış noktasına sahip. Ancak mağazaların yarısından fazlası, mekanın kısıtlı olduğu yüksek kiralı lokasyonlarda olduğu için bakım hizmeti vermemektedir. Buna Tesla’nın Pekin’deki ilk mağazası ve Şanghay’daki ilk mağazası da dahildir.

Reuters sayımına göre, Tesla’nın Shenzhen ve Chengdu da dahil olmak üzere Çin’in en büyük yedi kentindeki showroomlarının yarısından fazlası şu anda şehir merkezlerinde. Diğer şirketler gibi Tesla da mağazalarındaki trafikte Çin’in bir fabrikasının bulunduğu Şanghay da dahil olmak pandemi nedeniyle düşüş yaiamıyor. Reuters, Tesla’nın kaç tane kentsel showroom’u kapatmayı düşündüğünü, hızla büyüyen Çin’e yakın küçük bölgelerde kaç yeni yerin açılabileceğini veya bu vardiyanın maliyetinin ne olacağını belirleyemedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir