Android sisteminden memnun değil misiniz? Tescilli bir ekosistemin parçası olmak istemiyor musunuz? Güvenlik ve gizlilik akıllı telefon kullanıcıları için giderek daha önemli hale geliyor, ancak bu konuda kullanıcıların yapabileceği neler var?

Bu tip soruların bazı kullanıcılar için tek yanıtı, Android’i terk etmek ve Linux mobil işletim sistemini geçmek olmaktadır. Güvenlik iyileştirmeleri, gizlilik ve açık kaynaklara karşı daha iyi bir tutumla, Linux akıllı telefon işletim sistemleri bu konuda bir adım daha ön plana çıkıyor.

İşte bugün yüklemek için tercih edebileceğiniz 3 Linux akıllı telefon işletim sistemi.

  1. Ubuntu Touch

Ubuntu Touch şu anda UBports tarafından desteklenmektedir. Bu, Ubuntu’nun terkedilmiş sanılan mobil işletim sisteminin hala hayatta ve desteklendiğini de net olarak gösteriyor. Ubuntu Touch’ın akıllı telefonlara yaklaşımı oldukça akıllıca ve genellikle uygulamalarda bulunan verilerin çoğunu sağlayarak uygulama eksikliğiyle yakından ilgileniyor. Halihazırda desteklenen cihazlar arasında, Ubuntu Touch’ın önceden yüklenmiş olduğu telefonlar, OnePlus One, Fairphone 2 ve Nexus 5 (Hammerhead) bulunuyor. Daha birçokları, OnePlus 2 ve OnePlus 3 yer alıyor.

ubuntu phone 1544095271
  1. Sailfish OS

Jolla, Mer (bir ara katman yazılım geliştiricisi), Sailfish Alliance (bir şirketler grubu) ve topluluk üyeleri tarafından ortaklaşa geliştirilen Sailfish OS, MeeGo işletim sisteminin bir devamıdır. OnePlus One, OnePlus X ve Samsung Galaxy S3 bu işletim sisteminin en çok kullanıldığı modeller olarak dikkat çekiyor. SailfishOS’un en büyük avantajı, çok sayıda Android uygulamasıyla uyumlu olmasıdır. Bu çekici özelliği işletim sistemini de denemeye değer kılıyor. SailfishOS’u yüklemek için cihazınız için xda-developers.com adresindeki talimatları takip etmeniz gerekir.

sailfish os 1544095296

Samsung’un Kendi İşletim Sistemi Tizen

  1. Plasma Mobile

Belki de listedeki en heyecan verici seçenek Plasma Mobile. 2017 yılında (Ubuntu Touch Ubuntu Touch’ı terk ederek) dikkat çeken Plasma Mobile’ın hedefi, “mobil cihazlar için eksiksiz ve açık bir yazılım sistemi” olmak. Şu anda bir Arch Linux tabanlı sürümü sayesinde, Nexus 5 ve Nexus 5X  gibi pek çok modelde çalışıyor. Üstelik Kubuntu tabanlı Plasma Mobile sayesinde uyumlu Intel tabanlı PC’ler ve tabletler için de farklı bir versiyon bulunuyor.

plasma mobile 1544095321

Android İşletim Sistemi 10 Yaşında!

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir