Avrupa Birliği telefonlarda ve diğer elektronik ürünlerde ortak şarj portu kullanılması ile ilgili kesin adımlarla ilerlemeye çalışıyor. Avrupa Birliği elektronik atığı en aza indirmek konusunda Avrupa’da satışa sunulacak olan telefonlar ve diğer pek çok elektronik ürün için ortak şarj portu zorunluluğu da getiriliyor. 

Bu noktada hedef hemen her cihazı USB-C kullanılır hale getirmek olacak. Hemen hemen tüm Android akıllı cep telefonlar ve tablet modeli USB-C girişi bulunuyor. Bu anlamda ise Avrupa Birliğinde gündemde gündemde yer alan yeni mevzuat, özellikle de iPhone’larda Lightning kullanmayı devam ettiren Apple’ı ilgilendiriyor. Yeni mevduat doğrultusunda Apple, gelecek iPhone modellerini Avrupa’da satmak istiyorsa USB-C portuyla tasarlamak zorunda kalacak. Bu süreç içerisinde diğer elektronik ürünler için de geçerli olacak ve taşınma özelliğine sahip el konsolları, kablosuz kulaklıklar ve kameralar da süreç içerisinde yerini alacak. 

2 10

USB-C dışında porta izin verilmeyecek. Kısa bir süre önce ise yapılan bir oylama ile beraber bu yeni dönemin resmi hale getirilmesi adına önemli bir aşamayı daha geçen Avrupa Birliği, gelecek ay içerisinde bir görüşme daha gerçekleşecek ve daha sonrasında ise özel olarak birlik üyesi her ülke ile karar adına gerekli olan çalışmalara başlayacak. Gelinen bu nokta içerisinde sürecin 2023’e kalması da beklenmiyor ancak işlerin daha da uzaması muhtemel olarak gözüküyor. Bu duruma destek verenler kadar karşı çıkanlar da vardır. 

Pek çok kişi bu karar sebebiyle USB-C dışındaki yeni nesil bağlantı standartlarının engelleneceğini düşünüyor. Bunu düşünen isimlerden biri de Apple’dır. Teknoloji dünyasının lideri, bu kararın alandaki inovasyonu baltalayacağını düşünüyor. Bu durum daha önce de açıklanmıştı. Tahminlere göre ilerleyen süreçlerde iPhone cihazlardan şarj portu tamamen kaldırılacak gibi gözüküyor. Bilindiği üzere iPhone 12’ler ile MagSafe sistemi de kullanıcıların beğenisine sunuldu. Bu sistemde telefonu şarj etmek için artık herhangi bir port kullanımına ihtiyaç duyulmuyor. Telefonlar arkalarında yer alan manyetik temelli sistem ile kablosuz bir şekilde şarj edilebiliyor. İşte bu sebeple iPhone 14 değil ancak iPhone 15 modellerindeki standart şarj portu tamamen kaldırılabilir. iPhone akıllı cihazlardan 3.5 kulaklık girişini kaldıran Apple, bunu şarj için de yapacak gibi gözüküyor. 

WhatsApp Business’a özel bir abonelik sistemi geliyor

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One reply on “Avrupa Birliği, USB-C portunu standartlaştırmak istiyor”

  • Ercan ATAY
    23 Nisan 2022 at 16:08

    Bu bağlantı girişinin standart olması tüm kullanıcılar için işleri oldukça kolaylaşacaktır. iPad de mesela Type C girişine geçtiler. Bence iPhone da artık bu standartta olması gerekiyor.