Dün İstanbul’da yaşanan depremin ardından birçok kullanıcı telefonlarında “Servis Yok” ve “Arama başarısız oldu” hatası aldı. Peki çekim alanları ve altyapılarıyla övünen telefon operatörleri neden şebeke hatası verdi?

Dün İstanbul depremi sonrasında kimsenin telefon araması yapamamasına neden olan şebeke sorunu Telekom altyapısında oluşan deprem arızası nedeniyle meydana geldi. Bu sorun dün pek çok açıdan paniğe neden olduğunu söylemekte yanlış olmaz. Birçok insan hem şebekelerde sorun olduğu için daha ciddi bir deprem korkusu, hem de sevdiklerinin güvende olup olmadıkları endişesini yaşadılar. Telekom altyapısından kaynaklanan sorunun merkezi İstanbul olduğundan, daha çok İstanbul’daki kullanıcıları etkiledi. Evlerinde ya da Wi-Fi ağı bulunan alanlarda olan kullanıcılar ise birbirleriyle Whatsapp üzerinden online arama ile iletişime geçebildi.

Operatör arızları neden kaynaklandı?

arama basarisiz oldu ve arama sonlandirildi hatasi ne anlama geliyor 1

5G Hayatımızda Neler Değiştirecek?

Sorun için çok fazla çözümün olmadığını söylemekle beraber dün en çok alanda çekim kapasitesi az da olsa servis sağlayan operatörün Turkcell olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki genel arıza nedeniyle Turkcell’de bazı bölgelerde düşük sinyal sorunu verdi.

“Arama başarısız oldu” sorunu dün akıllı telefonlarda farklı şekillerde gündeme geldi. Örneğin Huawei cihazlarda sinyal var gibi görünürken kullanıcılar “Arama sonlandırıldı” uyarısı aldı. Samsung’un bazı cihazlarında “Arama sonlandırıldı” uyarısı çıkarken bazı kullanıcılar cihazlarında ise “Sinyal yok” hatasıyla karşılaştı. Hatta bazı cihazların hat isminin bulunduğu kısımda “Türk Telekom” yerine “Avea” yazısı bile çıktı. Öncesinde de belirttiğimiz gibi bu sorunun neden deprem nedeniyle Telekom altyapısının zarar görmesinden oluşarak, sinyallerinde ciddi anlamda karışmasına ve algılanamamasına neden oldu. Sorunun en çok görüldüğü operatör ise “Türk Telekom” oldu.

“Arama sonlandırıldı” sorunu nasıl çözülür?

arama basarisiz oldu ve arama sonlandirildi hatasi ne anlama geliyor 2

5G Teknolojisi kullanıcılarını üzebilir

Dün oluşan bu sorunun bazı operatörlerde normal zamanlarda da olabiliyor. Bunun yanı sıra bazı kullanıcılar hala “Sinyal yok” uyarısıyla karşılaşıyor. Cihazlarında şebeke sorunu devam eden kullanıcılar ise sorunu birkaç aşamayı izleyerek ortadan kaldırabilirler.

  • Öncelikle yapmanız gereken ilk şey cihazınızı  yeniden başlatmak. Ardından şebeke ayarınızı “Otomatik” ayarından “Manuel” ayarına çekmeniz gerekiyor.
  • Ardından 4.5G den 3G ayarına geçiş yapmanız gerekiyor.
  • Ardından karşınıza çıkan “Simkart kontrol” seçeneğini seçin.

Kontrolü yaptıktan sonra sorun hala çözülmüyorsa, sorunun cihazınızdan kaynaklanıp kaynaklanmadığına emin olmak için cihazınıza yeni bir sim kart takarak denemenizi öneririz. Eğer sorun hala çözülmüyorsa bağlı olduğunuz operatörün en yakın mağazasına uğramanızda fayda var.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir