5G Teknolojisi kullanıcılarını üzebilir - Haberler - indir.com

5G Teknolojisi kullanıcılarını üzebilir

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-22 15:33:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemler dünyada en çok merak edilen gelişmelerden biri de 5G teknolojisi. Geçtiğimiz aylarda 5G teknoloji Almanya’da denenmeye başlandı. İstanbul Demirören Haber Ajansı (DHA)’dan bugün gelen haberlere göre yazılım mühendisi “İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı” Doç. DR. Taner Çevik 5G teknolojisiyle ilgili kullanıcıları endişelendiren açıklamalarda bulundu. DR. Taner Çevik, bu alanda en büyük sorunun kapsama alanı olacağını açıkladı. 

5G teknolojisi oldukça hızlı bir şekilde gelişme kaydediyor. 1980 senelerinde geliştirilen 1G teknolojisi sayesinde hücresel veri desteği sunan telefonların, teknoloji pazarına giriş yapmasıyla birlikte, 2G teknolojisi geliştirilerek kullanıcıların birine mesaj gönderip alması “WAP” gibi ağlarla sağlanmaya başlandı. Ardından birkaç sene öncesine kadar popülerliğini koruyan 3G teknolojisiyle hızlanan hücresel ağ bağlantıları, 4G teknolojisiyle ileri düzeyde hızlı interneti hem modem ağları, hem de hücresel ağlar için mümkün kıldı. 5G teknolojisiyle birlikte ise “Nesnelerin internetini” getirmesi beklenen 5G teknolojisinin etkileyeceği şeyleri,  Doç. Dr. Taner Çevik dile getirdi. 

Belçika 5G testlerini radasyondan ötürü durdurduBelçika 5G testlerini radasyondan ötürü durdurdu

5G teknolojisi ile hayatımızın farklılaşacağı 5 şey

5G teknolojisini tarihçesiyle birlikte ele alan Doç. Dr. Taner Çevik, olayın özüne bakıldığında bir kısır döngü oluştuğunu belirterek, kaynakçalar ve kaynaklar arttıkça bu kaynakların tüketimini arttıracak ihtiyaçlarında meydana geldiğinin altını çizdi. Sağlanan her yeni kaynağın sonrasında yetersizleşmesine değinen Doç. Dr. Taner Çevik, öncesinde olmayan bu teknolojinin 1G’den sonra, 3G’ye çevirilmesiyle birlikte iletim hızının artarak 200 kbps’lerden mbps’lere eriştiğini ve ardından 4G teknolojisinin getirisi olan LTE ile birlikte, bir saniyede bir gigabayt veri kullanımının mümkün olduğunu belirtti. 

5G kapsama alanı kısıtlı 

5G Ağlarının Tehlike Yaratabileceği İddia Ediliyor

Son teknoloji olmasıyla tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran 5G teknolojisinin kapsama alanı açısından kısıtlı olduğunu vurgulayan Çevik, tüm bu kaynakların artmasında veri iletişiminin etkili olduğunu ve bunun devamı içinde kaynaklara ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, sonsuz gibi görünen bu kaynakların bir sınırı olduğunun da altını çizdi. Hiçbir kaynağı sonsuz kullanmanın mümkün olmadığını dile getiren Çevik, 5G teknolojisinin yüksek frekanslı olduğunu açıklayarak, daha küçük dalga boyuna sahip olan elektromanyetik dalgaların kullanımıyla etkileşime girdiğini açıkladı. Bunun avantaj ve dezavantajı aynı anda içinde barındırdığını belirten Çevik, daha geniş bant aralıkları sayesinde daha hızlı kapasiteye sahip olmanın kullanıcıları iletim mesafesi açısından kısıtlayacağının altını çizdi. Yüksek frekans bantlarında bozulmaların daha sık meydana gelebileceğini ancak bu sinyallerin engelleneceğini açıklayarak iletim mesafesinin kullanıcılar açısından zorluk yaşatacağını vurgulayan Çevik, bunun küçük baz istasyonlarını kontrol etmenin zorluğuna da değindi. 

5G ile birlikte kullanıcıların veriler arası geçişte internet bağlantılarının kesintiye uğrayacağını açıklayan Çevik, eski baz istasyonlarının avantajının bu kesilmelerin kullanıcıya hissettirilmeden gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı. 

Türkiye 5G teknolojisi için hazır değil 

5G Hayatımızda Neler Değiştirecek?

5G teknolojisinin ciddi altyapı sorunları meydana getirebileceğinin altını çizen Çevik, bu teknolojiye bir anda geçilemeyeceğini de vurguladı. Almanya ve ABD ülkelerinde 5G için kurulan baz istasyonlarının, şehirlerin belirli bölgelerinde pilot uygulamalarla başlatıldığını açıklayan Çevik, altyapıların tamamen kullanılabilir ve sorunsuz hale gelebilmesi için daha birkaç senenin gerektiğini dile getirdi. Bunun yanı sıra 4G teknolojisine sahip olan cihazlarında bir anda 5G’ye uyumlu olmasının imkansız olduğunu savunan Çevik, Türkiye’de 5G teknolojisinin kullanılabilmesi için öncelikle Almanya ve ABD’nin belirli şehirlerinde uyguladığı pilot evrelerini bitirmeleri gerektiğini açıklayarak, Türkiye’nin 5G teknolojisi için henüz beklemesi gerektiğini belirtti. 


Türkiye Düşük Bütçeli 5G Yöntemi ArıyorTürkiye Düşük Bütçeli 5G Yöntemi Arıyor
İngiltere 5G teknolojisi için Huawei'yi seçtiİngiltere 5G teknolojisi için Huawei'yi seçti

PAYLAŞ