Apple, Avrupa’da zorlu yeni bir davayla karşı karşıya görünüyor. Dava kapsamında Spotify’ın da aralarında bulunduğu App Store’u kontrol etmek için yeni kanunlar çıkarılacağı belirtiliyor.

Geçen yıl Avrupa Komisyonu, Apple’ın App Store’daki uygulamaların kontrolünü kendi çıkarı için ele geçirdiği iddialarını araştırırken, şirketin AB kurallarını ihlal ettiğini tespit etti. Ancak bu yıl Apple için işler çok daha sancılı olacak gibi görünüyor.

Antitröst iddiaları ve geniş kapsamlı düzenlemeler nedeniyle, Apple’a karşı açılan dava, şirketin bu alanda faaliyet gösterme biçiminde köklü değişikliklere yol açarak tırmanabilir. Bu nedenle Avrupalı ​​düzenleyiciler, Apple’ı epeyce zorlayabilecek yeni, daha kapsamlı yasalar hazırlıyor.

Apple’ın güvenilirliği yeni yasalarla test edilecek

Yeni yasalarla App Store’daki uygulamaların ne kadar güvenli olduğunun test edilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte, Apple’ın bu fikre şiddetle karşı çıkmasına rağmen, dijital pazarlara ilişkin AB mevzuatının, uygulama üreticilerinin hizmetleri için alternatif ödeme yöntemleri sunmalarına da olanak tanıyacağı kaydediliyor. Geçen ay, Apple küçük bir taviz verdi ve alternatif ödeme sistemlerinin kullanımına izin vermek için geliştirici yönergelerini değiştirdi; ancak şirket yine de toplam satışlardan payını almak istiyor.

Ayrıca, müzik akışının AB’de nasıl çalıştığına ve Apple ekosisteminde nasıl çalıştığına ilişkin önceki bir soruşturmayla ilgili daha fazla antitröst iddiasıyla karşı karşıya kalan Apple’ın sorunları önceden düşünülenden daha büyük görünüyor. Spotify şikayetiyle ilgili devam eden soruşturma çerçevesinde Apple’ı zor bir gün bekliyor gibi görünüyor.

Apple akıllı uygulama uygulamasıyla ilgili geri adım attı

Spotify, daha önce Apple’a uygulamalarında tercih sınırlaması ve ayrıcalıklı muamele gördüğü gerekçesiyle dava açmıştı ve daha sonra 2019 yılında dava açmıştı. Öte yandan Apple, Spotify’ın rekabete aykırı davranış iddialarını açıkça reddetti ve iddiaların Spotify’ın kendi emellerine yardımcı olmayı amaçlayan yanıltıcı söylemler olduğunu düşündüğünü söyledi.

Artık Apple’ın bu soruşturmanın bir parçası olarak AB’de daha önemli ‘tekel’ suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağına inanılıyor. Ayrıca, platformunu gelecek vaat eden rakiplere karşı avantaj elde etmek için kullanan Apple gibi teknoloji devlerine karşı güçlü bir argüman oluşturduğuna inanılıyor. Reuters’in bildirdiğine göre, AB’nin önümüzdeki haftalarda başka bir itirazla daha fazla antitröst suçlamasına karşı harekete geçmesini bekliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir