Teknoloji dünyasını lider isimlerinden Apple, zorlu bir dönem içerisine girdi. Amerika İletişim İşçileri, Apple’ın disipline ederek örgütlenme iradesini göz ardı ettiğini ve çalışanları yasa dışı bir şekilde işten çıkardığını belirtti. 

Dev teknoloji şirketi Apple, mağazalarının bazıları için sendika sözleşmeleri imzalamış olsa da, perakende çalışanlarını sendikalaşma durumundan vazgeçirmek için yeni adımlar atmakla suçlandı. Apple’ın İK şefi Deirdre O’Brien’ın sendikaya karşı olan yorumları ve çalışma yasalarının ihlal edilmesi ile ilgili çeşitli iddialara bunlar dahil değildir. 

Apple’a çalışanlardan büyük bir suçlamada bulundu

apple isten cikarma1 1

Washington Post’da çıkan haberlere göre, Amerika İletişim İşçileri (CWA) sendikası tarafından Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) yeni bir suç duyurusunda bulunuldu. CWA, Apple’ın beş Kansas City çalışanını sendika örgütleme çalışmalarına misilleme yapmak adına işten çıkarma yaptığı belirtiliyor. Yaşanan bu olayların ardından Apple’ın işten çıkarma hamlesine gerekçe olarak mesai saatlerine geç gelme ve formları uygun doldurmamak olduğu bildirildi. Apple ile bağları koparılan çalışanlardan biri olan Gemma Wyatt, bir ay içerisinde üç kere görev saatine yaklaşık olarak bir dakika geç kalması nedeniyle disiplin cezası aldığını belirtti. Kansas City personeli yaklaşık bir yıldır sendika kurmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bir diğer yandan ise 2022 yılında sadece iki ABD mağazası sendikalaştı.

Bir diğer açıdan değerlendirme yapmak gerekir Apple’ın sendikalaşmak için çalışmalar yapan mağazaları kasıtlı bir şekilde engellemek için çalışmalar yaptığı belirtildi.

Söz konusu bu iddialara göre Apple, ücretleri artırarak, sosyal yardımları genişleterek  ve programları yumuşatarak işçi hareketlerini duyurmaya odaklandı. Teknoloji dünyasının başarılı isimleri ve onların çalışanları arasında yaşanan olumsuzluklar yeni bir durum değildir.

Activision Blizzard, Amazon ve Microsoft gibi dev isimlerde de ya sendikalaşma ya da memnun olmama nedeniyle çeşitli tartışmalar yaşanmıştır. Bu firmalarda sendikalaşma adımlarını engellemek için sık sık yeni adımlar atıyordu. CWA’nın bu şekilde ortaya çıkan suçlamaları, bu mücadelenin yeni yılda da devam ettiğini gösterdi. Konuyla ilgili elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. Yakın zamanda yeni bilgilerin elde edilmesi bekleniyor.

iPhone 13 Satış Rakamları ile Zirveye Çıktı

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir