Döviz kurlarında yaşanan artış sebebiyle bir ayda iki kere zam yapan Apple, doların düşmesine rağmen şu an için indirim yapmadı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, döviz indirimini ürünlerine yansıtmayan fırsatçı firmalar içim uyarıda bulundu. 

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, döviz kurunda yaşanan artış sebebiyle Türkiye’de bir ay içerisinde ürünlerine iki kere zam yaptı. 25 Kasım’da dolar kuru 12 TL’nin üzerine çıktığında ertesi gün tüm Apple ürünlerine yaklaşık olarak yüzde 20 oranında zam yapıldı. 17 Aralık’ta dolar kuru 17’nin üzerine çıktığında da Apple ürünlerine zam geldi. Böylelikle iPhone fiyatları bir ay içerisinde yaklaşık olarak yüzde 75 oranında zamlandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dövizde düşüş yaşanmasına rağmen indirim yapmayan firmaları uyardı.

Bir ayda iki kere zam geldi

27 3

Pazartesi günü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sisteminin tanıtılmasının ardından dolar kuru ciddi anlamda düşüş yaşadı. Dolar kuru 12 ve 17’nin üzerine çıktığında ise hızlı bir şekilde ürünlerine zam getiren Apple, dolar 11’in altına inmesine rağmen şu an için indirim yapılmadı. Şu an da döviz kurları Apple’ın iki kere zam yapmasından önceki hale indir. 

Linux, oyun platformu olarak güçlü bir kullanım vadediyor

Apple Store’da iPhone 13 128 GB’ın güncel fiyatı şu anda 21.499 TL şeklindedir. Apple dolar 17 TL olduğunda yaptığı zamları geri çekerse iPhone 13 fiyatı 14.999 TL’ye, Dolar 12 olduğunda yapılan geri çekerse de 11.999 TL’ye kadar inecek. Bu şekilde olması karşısında yüzde 40’a yakın indirim yapılacak. Apple şu an için indirim yapmadı ancak bazı sitelerde indirim yapılmaya başlandı. Örnek vermek gerekirse Amazon’da iPhone 13 128 GB modeli 17 bin TL’nin altında etiket fiyatına sahiptir.

28 3

Apple iki kere zam yapmasının yanı sıra bu zammı tüm ürünler için getirmişti. İndirim yaparken de tüm ürünlere indirim yapması gerekecek. Bu durum karşısında iPhone, iPad, Mac, AirPods, AirTag, AppleTV ve aksesuar fiyatlarında da düşüş yaşanacak. Apple indirim hakkında diğer şirketlere göre daha yavaş hareket edebilir. Örneğin son zamanlarda yeni nesil Xbox konsollarında indirim yapılmaya başlandı. Fiat, Hyundai, Opel, Citroen, Peugeot, Renault, Dacia, Nissan, Suzuki ve BMW marka sıfır otomobillerin de fiyatları düştü. 

Ticaret Bakanı Muş: “Fırsatçılara göz açtırmayacağız”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada döviz kurlarındaki düşüşü fiyatlara yansıtmaya fırsatçı firmalara yaptırım yapılacağını belirtti. 

Bakan Muş şu şekilde konuştu;

“Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu kimseye çiğnetmeyiz!”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir