Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Valve ve Proton katmanının da destek vermesi ile beraber Linux oyunculuğu oldukça büyüme sağladı. Steam Deck taşınabilir konsol özelliği ile beraber platforma olan talebin daha da artmasına sebep oldu. 

Linux platformu geçmiş dönemler içerisinde oyunculuk anlamında zayıf görülüyordu ancak pek çok platformun da destek vermesi ile beraber bugün Windows oyuncularının önemli bir miktarı akıcı halde oynanabilir haldedir. Bunda Valve’nin katkısı da oldukça güçlüdür. 

Linux oyunculuğu gelişiyor

12 12

Valve, bilgisayar odaklı tasarlanan oyunların Linux platformuna sorunsuz bir geçiş sağlamak için Proton adlı katmanı da hızlı bir şekilde hizmete sunuyor. Proton katmanı Wine ve dxvk gibi açık kaynak projelerinin içeriklerinden faydalanarak geliştirilmişti. Steam OS adında Linux tabanlı olan bir işletim sistemi üzerinde de çalışma yapan Valve, platform için önemli bir isim oldu. ProtonDB adındaki uyumluluk sitesi tarafından aktarılan bilgilere bakıldığında Steam üzerinde en çok oynanan 100 oyundan 74’ü Gold veya Platinum konumundadır. Platinum konumu oyunun anında Linux üzerinde oynanabileceğini gösteriyor. Gold konumu ise bazı küçük ayarlamalara ihtiyaç duyar. Grand Theft Auto V, Warframe, Final Fantasy XIV Online, Football Manager 2022, Skyrim Special Edition, Age of Empires IV, Path of Exile, Phasmophobia ve VRChat gibi oyunlarda tam olarak bu noktada değerlendiriliyor.

Telegram, spoiler gizleme özelliği için çalışmalara başladı

10 oyun Silver konumunda ve bazı hatalar mevcut. 4 oyun Bronze sırasında ve büyük hatalar bulunuyor. 12 oyun ise Borked yani herhangi bir şekilde çalışma yapılmıyor. Bu oyunlar PlayerUnknown’s BattleGrounds, Apex Legends, Halo Infinite ve Destiny 2 gibi en çok tercih edilen oyunlar arasındadır. Borked olmasının en büyük sebebi ise hile koruma yazılımlarının Windows işletim sistemi ile detaylı bir entegrasyon yapılıyor.cCounter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, Team Fortress 2, ARK: Survival Evolved, Terraria, 7 Days to Die gibi olan oyunlar yerleşik bir şekilde Linux desteği sunduğu için liste içerisinde bulunmuyor. Her ne kadar Steam kullanıcıları arasında Linux kullananların oranı ise yüzde 1 olsa da Steam Deck konsolunun çıkışı ile beraber Linux platformu için daha yoğun bir ilgi gösterileceği belirtiliyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir