Apple, İsviçre saat markası Swatch’a karşı slogan hakkını kaybetti. Apple daha önce aynı davayı İsviçre’de kaybettikten sonra bu kez bir Avrupa mahkemesinden olumsuz sonuç aldı.

Apple CEO’su Tim Cook gizlilik açıklaması

Dünyaca ünlü saat markaları Swatch ve Apple arasındaki devam eden marka ihlali davası sona erdi. İki şirket arasında en uzun süredir devam eden dava olan bu dava, Swatch’ın “Tick Different” sloganından yola çıkarak kullanılmasından kaynaklanıyordu. Apple, sloganı aynı olduğu için Nisan 2017’de Swatch’a dava açmıştı.

Apple’ın sloganı “Think Different” idi. İlk olarak İsviçre’de başlayan bir davada İsviçre Federal İdare Mahkemesi 2019’da Apple’ın sloganının bölgede pek bilinmediğini belirtmişti. Mahkeme, Apple’ın haklı çıkması için İsveçlilerin en az %50’sinin sloganı bilmesi gerektiğini ve hiçbir delil bulunmadığına karar kılmıştı. Davada haksız olan Apple, daha sonra aynı davayı Avrupa Birliği Adalet Divanı’na da taşıdı.

Avrupa Birliği de Apple’ı haksız olarak görüyor:

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi bugün bu davanın sonucunu açıkladı. Mahkeme, Apple’ın orijinal İsviçre mahkemesi kararının yanlış olduğu iddiasını reddetti. Paylaştığı kararı özetleyen mahkeme, Apple’ın iddiasının “tartışmalı kararların yanlış yorumlanmasına dayandığını” söyledi.

Marka sahibi, kelimenin veya ibarenin kendisinden farklı olduğunu veya kullanımının kabul ve tanınma bakımından farklı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Avrupa Adalet Divanı, Apple’ın sloganın ayırt edici olduğu konusunda hemfikir olmadığını da reddederek kullanıcıların “Tick Different” sloganını karıştırmak için yeterli ayırt ediciliğe sahip olmadığını açıkladı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir