Apple Çarşamba günü, müşterilerin kendi iPhone’larını veya Mac’lerini tamir etmek için parça satın almalarını sağlayacak yeni bir self servis onarım programını duyurdu.

Program önce iPhone sahiplerinin ekranlarını, pillerini veya kameralarını daha sonra daha fazla parçayla değiştirmelerine izin verecek. Hareket, “onarım hakkı” savunucuları için büyük bir kazanç gibi görünüyor ve Apple için bir yüz. Onarım reformunu destekleyen tamir atölyeleri ve lobiciler, milletvekillerini kılavuzlara ve resmi parçalara daha fazla erişime izin verecek çeşitli kurallar uygulamaya çağırdılar.

Ancak Apple, özellikle üçüncü taraf parçalardan kaynaklanan güvenlik veya performans sorunlarıyla ilgili endişeleri öne sürerek müşterilerin kendi ürünlerini onarmasına izin verilmesine karşı lobi yaptı. Ayrıca, tüketicilere abone olmayanlara göre daha düşük maliyetle onarım sunan ürünleri için bir abonelik AppleCare+ hizmeti satıyor. Hizmet, ABD’de iPhone 12 ve iPhone 13 için geçerli olacak.

Apple, çip krizinden en az etkilenen marka oldu

Daha sonra şirket, tüketicilerin Apple M1 çipinde çalışan Mac’lerini tamir edebilmeleri için parçalar satacak. Müşteriler, Apple’ın self servis çevrimiçi onarım mağazası aracılığıyla parça satın alabilir ve siparişlerde bir onarım kılavuzu da yer alır. Kullanılmış parçalarını daha sonra geri dönüşüm için iade eden kullanıcılar, satın almaları için bir kredi alabilir. Biden yönetimi ve Federal Ticaret Komisyonu, Apple’ı bu yolda hareket etmeye zorlamış olabilecek onarım hakkına odaklanıldığının sinyallerini verdi.

Başkan, rekabetle ilgili yürütme emrinde, FTC’ye “üçüncü taraf onarımı veya öğelerin kendi kendine onarımı konusunda haksız rekabete aykırı kısıtlamaları” önleyen kuralları dikkate alması talimatını verdi. FTC Temmuz ayında oybirliğiyle onarım kısıtlaması uygulamasını hızlandırmak için oy kullandı. Şirket bir yayında “Self Servis Onarım, elektronik cihazları onarmak için bilgi ve deneyime sahip bireysel teknisyenlere yöneliktir. Müşterilerin büyük çoğunluğu için, orijinal Apple parçaları kullanan sertifikalı teknisyenlere sahip profesyonel bir onarım sağlayıcısını ziyaret etmek, onarım almanın en güvenli ve en güvenilir yoludur.” dedi.

Apple’ın ayrıca, tamirhanelerin bir sertifika sürecine girmesine ve orijinal Apple araçlarına ve kılavuzlarına erişmek için Apple ile sözleşme yapmasına olanak tanıyan bir “Bağımsız Onarım Programı” vardır. Ancak birçok ürünün evde veya Apple ile temasa geçilmeden onarılması zor olmaya devam etti. Apple, parçaların ne kadara mal olacağını henüz söylemedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir