Önümüzdeki yıllarda Hindistan’da iPhone üretimini büyük ölçüde değiştirecek olan Apple, MacBook’lar için yeni bir üretim üssüne karar verdi.

Apple’ın yeni iPhone planı hisselerini düşürdü

Apple, özellikle salgınla ilgili son zamanlarda yaşanan sorunlar göz önüne alındığında Çin’e olan bağımlılığını azaltmak istiyor. Bu hedef doğrultusunda iPhone üretimini Brezilya ve Hindistan’a devreden şirket, yeni ürünleri için planlar yaptı.

Apple üretime Tayland’da devam etmek istiyor

Önümüzdeki yıllarda Hindistan’da iPhone üretimini büyük ölçüde değiştirecek olan Apple, MacBook’lar için yeni bir üretim üssüne karar verdi. Ünlü analist Ming-Chi Kuo’ya göre Apple, MacBook üretimini Tayland’a taşımak istiyor. MacBook ürünleri için Çin dışındaki ilk sitenin Tayland olması planlanıyor. Şu anda Apple, MacBook üretiminin çoğunu Çin’de yapıyor. Ancak şirket son zamanlarda üretiminin bir kısmını Vietnam’a taşımak için çaba sarf etti.

Kuo, Apple’ın büyük MacBook üretimini 3-5 yıl içinde Tayland’a kaydıracağını söyledi. Bu nedenle teknoloji devi, COVID-19 salgını sırasında kendisini üretim kesintilerinden korumaya çalışırken ABD ve Çin arasındaki potansiyel siyasi gerilimlere hazırlanıyor.

Alınan bilgilere göre Apple, uzun vadede Çin’deki üretimi olabildiğince azaltmak istiyor. Şirket, Çin malı modelleri sadece yerel pazarda sunmayı hedeflese de küresel pazarda diğer üreticilerin iPhone ve MacBook modellerini satmayı planlıyor.

Planlar gösteriyor ki Apple’ın Çin’den çıkışı göründüğü kadar kolay değil. Apple’ın üretiminin sadece %10’unu Çin’den diğer ülkelere taşımasının 8 yıl alabileceği tahmin ediliyor. Apple’ın toplam üretiminin %70’inin Çin’de olduğu düşünülürse Çinli tedarikçiler de bu durumda sorun yaşayacaktır.

Peki siz Apple’ın bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce şirketin üretim hattını Tayland’a taşıması tedarik sıkıntısını çözmesine yardımcı olacak mı?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir