Şirket, daha önce Apple için çip tasarlayan eski mühendisleri tarafından milyonlarca dolarlık bilginin sızdırıldığını iddia ediyor.

Şirket uzun yıllardır kendi çiplerini üretmek üzerinde çalışıyor ve Apple’ın silikon çipleri, bunun ne kadar etkili olabileceğinin bir kanıtı. Bu tür dengeli çipler bize ulaşmadan önce, şirketin mühendisleri diğer üreticilerden farklı olarak kendi yöntemlerini geliştiriyor ve kullanılan her fikir mühendisler tarafından bilinen bir gizem haline geliyor. Ancak Apple’ın silikon çiplerini tasarlayan bazı mühendislerin ayrılması ve bununla birlikte bilgilerin sızdırılması Apple’ın sırlarını riske atıyor.

Apple’ın akıllı araç projesinden 3 mühendis daha ayrıldı

Apple’da, bir çalışan işten ayrıldığında, kendileriyle özel bilgilerin paylaşılması durumunda bir gizlilik sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme kapsamında ayrılan çalışanlar, şirketin stratejilerini ve teknolojilerini kimseyle paylaşamaz. Ancak, bazı çalışanların bu sözleşmeyi ihlal ettiği görülüyor.

Apple, eski mühendisleri bilgi sızdırmakla suçluyor

Apple, yeni bir teknoloji şirketi olan Rivos’un, Apple mühendislerini işe almak için teklifler yaptığı söyleniyor. Buraya kadar her şey normal olsa da Rivos’un Apple’ın teknik sırlarını çalışanlardan istediği iddiası işleri biraz kızıştırıyor. Apple ise bunu destekleyen veri sızdırma kayıtları bulunduğunu belirtiyor. Apple’ın iddiasına göre mühendisler, bu bilgileri AirDrop ile kendi cihazlarına aktarmış.

Açıklamalara göre bu bilgiler, Apple M1 ve Apple A15 gibi çok karmaşık ve benzersiz çip tasarımlarını içeriyor. Çip tasarımı ve teknik detayları ortaya çıkacak olan gigabaytlar, başka şirketlerin eline geçtiğinde Apple teknolojisinin taklitlerine yol açabilir.

Apple’ın davayla ilgili sunduğu açıklama şu şekilde:

Bazı çalışanlar, kişisel cihazlara malzeme boşaltmak için birden fazla USB depolama sürücüsü kullandı. Apple’ın şirket içi uygulamalarında saklanan en gizli özelliklerine erişti ve dosyaları kişisel cihazlara aktarmak için AirDrop’u kullandı. Bazıları ise, Apple’a Özel ve Gizli olarak işaretlenmiş mevcut ve yayınlanmamış Apple SoC’lerindeki hacimli sunumları kişisel bulut depolama sürücülerine kaydetti. Hatta bir tanesi, tüm Apple cihazının kişisel bir harici sürücüye tam bir Time Machine yedeklemesini yaptı.

Apple’ın karşı karşıya olduğu sızıntı türünün oldukça farkında olduğunu görüyoruz. Tüm veriler doğrudan Apple servislerinden indirildiği ve çoğunlukla Apple servislerine aktarıldığı için şirket yeterli bilgiye sahip. Bu bilgiyi Rivos’a sızdırdığı ortaya çıkan çalışanların, Apple haklıysa milyonlarca dolarlık tazminat davasıyla karşı karşıya kalacak gibi duruyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir