Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple,  bugün “en değerli şirket” koltuğunu kaybetti. Güncel gelişmeler ve borsa durumları liderliği değiştirildi. Apple, hisselerde düşüşün ardından oluşan 2,37 trilyon dolarlık güncel marka değeri ile hisseleri ve gelirlerin ciddi anlamda artış görmesiyle 2,43 trilyon değere kadar ulaşan Aramco firmasının gerisine kadar düştü.

Artık dünyanın en değerli şirketi Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Aramco oldu. Wiki’nin verilerine göre bu şirket ilk olarak Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt tarafından ortak olarak kuruldu. Aramco, daha önce de liderlik konumundaydı ve liderlik koltuğunu 2020’de Apple’a kaptırmıştı. Aramco’nun borsa değeri son dönemler içerisinde tekrar yükselişe geçti çünkü yakıt fiyatlarında küresel gelişmeler ışığında çok ciddi bir artış olduğu görülüyor. Bu gelişmeler elbette Apple için kötü bir durumun habercisi değildir. Firma halen gerçek anlamda para basıyor demek mümkündür. 

apple dunyanin en degerli sirketi olma unvanini kaybetti

Apple, kendisi için geride kalan son çeyrek kısımda 97,3 milyar dolar gelir ve 25 milyar dolar net kar elde etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iPad hariç tüm kategorilerdeki gelirlerini daha da artıran firma, mart dönemi içerisinde tüm zamanların en büyük rekorunu kırdı. Apple, bundan önceki çeyrek kısımda ram olarak 123 milyar dolardan daha fazla gelir ve 34 milyar dolardan daha fazla net kar açıklamıştı. Yalnızca üç aylık dönem içerisinde elde edilen bu rakamlar nefes keserken, firma bu sonuçlar ile alandaki tüm rakiplerini bir kez daha geride bırakmayı başardı. 

Pandemi sürecinin etkisi, diğer olumsuzluklar ve bozulan maliyet durumunu artıran tedarik hatlarına rağmen rekor bir çeyrek dönemini daha geride bırakan teknoloji devi, en çok geliri yine iPhone akıllı cihazlar üzerinden elde etti. Şirketin en çok para kazandıran alan ise servisler oldu. Apple, son üç aylık dönem içerisinde yalnızca iPhone satışlarından 50,5 milyar dolar gelir elde etmeyi başardı. Firma servislerden 19,8 milyar dolar, Mac’lerden ise 10,4 milyar dolar kazanç sağladı. Teknoloji lideri, iPad’lerden 7,6 milyar dolar, giyilebilir ürünler, aksesuarlar, ev ürünleri kategorisinden ise 8,8 milyar dolar kazanç sağladı. 

Google Pixel Buds Pro resmi olarak tanıtıldı

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir