Apple, 13 Çarşamba günü, şirketi App Store dışında yazılım kurulumuna izin vermeye zorlayabilecek bir Avrupa Birliği projesini reddeden bir belge yayınladı. Şirket, bu olursa ekosistemindeki siber suçların sayısının artabileceğini söyledi.

Danimarkalı Margrethe Vestager liderliğindeki Avrupa Rekabet Komisyonu, ağırlıklı olarak teknoloji markalarından gelen rekabet karşıtı uygulamaları hedefliyor. Kuruluşun fikri, şirketleri üçüncü taraf programları ve diğer sanal mağazalar olarak adlandırılan “yandan yükleme uygulamaları” yükleme uygulamasına açık hale getirmektir.

Raporun bir kısmında yer alan ifade şu şekilde; “Eğer Apple destek sideloading zorunda kaldı siber suçluların onlara saldırmak için daha kolay olacağını, çünkü daha zararlı uygulama kullanıcılarını vururdu ”

“Milyonlarca Uygulama için Güvenilir Bir Ekosistem Oluşturma” adlı belge 30 sayfadan uzun ve Haziran ayında yayınlanan belgeye benzer sonuçlar sunuyor. Bundan önce, markanın CEO’su Tim Cook, bir röportajda, kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini garanti etmek için şirketin ekosisteminin kapalı olduğunu zaten söylemişti.

Android Saldırıları

Apple tarafından yayınlanan dosyada genellikle Android’den alıntı yapılıyor. Metin, rakibin çevrimiçi mağazasında bulunan uygulamaların olası bir izninin Apple cihazlarına sahip olanlar için zararlı olabileceğini öne sürüyor.

“Son dört yılda, Android cihazlarda iPhone’dan 15 ila 47 kat daha fazla kötü amaçlı yazılım bulaştı” diyor.

Siber güvenlik şirketi Kaspersky’den alınan verilere atıfta bulunulan rapor, 2020’de Android cihazlarda aylık yaklaşık altı milyon saldırı tespit edildiğini söylüyor. Raporda yer alan ifadelerden biri de şu şekilde;

“Android yandan yüklemeyi desteklediğinden, kötü amaçlı yazılım bu platformda daha kolay yayılabilir. Android akıllı telefonlar, kötü amaçlı yazılımların hedef aldığı en yaygın mobil cihazlardır” .

Teknoloji devi, sistemin kendisini diğer mağazalara açmanın olası tehlikesini hatırlatmanın yanı sıra, tarayıcı aracılığıyla uygulama indirme gibi diğer yöntemlerin de çok fazla risk oluşturduğunu hatırlattı, çünkü siber suçlular genellikle indirilen yazılımlarda kötü amaçlı yazılım dağıtıyor.

iPhone 13, bazı Android özellikleri ile gelecek

Tüm bunlardan dolayı Apple , Avrupa Rekabet Komisyonu’nun markaları sistemlerini bu şekilde açmaya zorlama önerisine kesinlikle olumlu bakmadığını iddia ediyor.

“Düzenlemeler platformları herhangi bir koruma olmadan yandan yüklemeyi desteklemeye zorlarsa, her iki platformda da kötü amaçlı yazılım, korsanlık ve fikri mülkiyet hırsızlığı tehdidi daha büyük olabilir” diyor.

Vestager tarafından yönetilen projenin hala Avrupa Birliği ve blok ülkelerinin yasa koyucularının onayına ihtiyacı var. Bu yaklaşık iki yıl sonra olabilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir