Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu, Apple’ın App Store’daki ücretlendirme politikaları sebebiyle karşı karşıya kaldılar. 

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak adından söz ettiren Apple, App Store’dan indirilen uygulamalarda usulsüz bir şekilde ücretlendirme yaptığını dile getirerek Hollanda gündeminde yer almıştı. Olay üzerinde inceleme yapan Hollanda rekabet düzenleyicisi Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM), şirkete ceza kesti. Eğer Apple, hatasını çözmezse rekor cezayı ödemek zorunda kalacak gibi gözüküyor. 

6 14

ACM’den Apple’a haftalık 5 milyon euroluk ceza

Apple kendi uygulama mağazasında yer alan flört uygulamalarının ‘uygulama içi satın alımlar yöntemlerini’ kullanmasına izin vermemesi, Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu’nun gözünden kaçmadı. Apple’a üçüncü taraf ödeme yöntemlerini kullanması için izin vermediği için yanlışlıkla düzelt uyarısında bulunan kurum, aynı zamanda haftada 5 milyon euro olacak şekilde para cezası kesti. Apple, hatasını ortadan kaldırana kadar haftada 5 milyon euro para ödemesi yapacak. Eğer hata düzeltilmezse ceza, 50 milyon Euro ile sınırlı bırakılacak.

Apple ile ACM arasında yaşanan ilk olay bu değil

Apple ile ACM daha önce de aynı konu ile ilgili karşı karşıya gelmişti. Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu tarafından,  Apple’a yine hatasını düzeltmesi ile ilgili ceza verilmişti fakat geçen süreç içerisinde Apple, kurulun istediği yükümlülükleri yerine getirmedi. Bu durumun üzerine ise ACM hamle yapmaya karar verdi ve açıklamasında şu ifadeler yer alıyordu;

YouTube Music için kaydetme özelliği geldi

“Apple, flört uygulaması sağlayıcıları için Dutch App Store’a erişim koşullarını ayarlamalıdır. App Store’da flört uygulaması sağlayıcıları, Apple’ın ödeme sistemi dışındaki ödeme sistemlerini de kullanabilmelidir. Ek olarak, flört uygulaması sağlayıcıları, uygulamanın dışındaki ödeme sistemlerine başvurabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Bu, ACM’nin Ağustos 2021’de Apple’a uyguladığı periyodik ceza ödemelerine tabi bir emirde belirtilmişti. 24 Aralık 2021’de mahkeme, kararın bu bölümünün yayınlanabileceğine karar verdi.”

Söz konusu bu olayların ve açıklamaların ardından Apple’ın nasıl bir yol izleyeceği, dünya üzerinde merak konusu oldu. Şu an için Apple, bu konu ile ilgili olarak açıklamada bulunmadı. Bundan bir önceki, ACM olayında ise başarılı şirket, ACM’nin yaptırım yapması ile ilgili tehditlerine itiraz edeceklerini dile getirdiler. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir