Apple ve Qualcomm arasında açılan davanın ardından ceza geri çekildi. Qualcomm’a verilen 1 milyar dolarlık ceza iptal edildi.

Qualcomm’un bilgisayar işlemcisi 2024’te çıkacak

Apple ve Qualcomm söz konusu olduğunda, ceza indirimi alanında ilginç gelişmeler oldu. Avrupa Birliği’nin yeni bir kararına göre Qualcomm tarafından 1 milyar avroluk ceza iptal edildi. Apple ile anlaşan ve Qualcomm’un LTE modemini tesislerinde kullandığı için Apple’a ödeme yapan şirket artık bu cezayı ödemek zorunda değil.

Apple-Qualcomm davasında 1 milyar dolarlık ceza iptal edildi

Avrupa Komisyonu, Qualcomm’u 2011 ve 2016 yılları arasında Intel gibi rakip şirketler üzerinde tekel sahibi olmakla suçladı. 2015 yılında Apple’ın çeşitli markalara ait çipleri kullanmadığı için milyarlarca dolar ödediği iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Çip devi suçlu bulunarak 997 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

Qualcomm’u 2018’de hakim durumunu kötüye kullanmak ve cezalandırmakla suçlayan Avrupa Komisyonu, sonunda kararından dönmüş gibi görünüyor. Qualcomm’un itirazları sonucunda 4 yıl içinde 997 milyon Euro’luk kararın iptal edildiği açıklandı. Cezayı bozan mahkeme, o sırada başka hiçbir şirketin Apple’ın gereksinimlerini karşılamadığını söyledi. Mahkeme, 2011 ve 2016 yıllarında Qualcomm ve Apple anlaşmalarının LTE pazarındaki rekabeti sona erdireceği ifadesine katılmadı.

Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager’a göre, başka hiçbir şirketin LTE’de Qualcomm’a karşı koyacak gücü yok. Ayrıca Apple’ın başka bir satıcı seçmesi daha pahalı olacaktır.

Komisyonun kararından, Apple’ın söz konusu dönem boyunca ihtiyaçlarının çoğunluğu için Qualcomm’un LTE yonga setlerine teknik bir alternatifi olmadığı anlaşılıyor. Bu, ürünleri ne kadar iyi olursa olsun hiçbir rakibin Qualcomm’a bu pazarda etkili bir şekilde meydan okuyamayacağı anlamına geliyordu.

Ayrıca bu cezasının iptal edilmesi Avrupa Komisyonu ile Avrupa Adalet Divanı arasındaki kopukluğu da ortaya çıkardı. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, dava sırasında üçüncü taraflarla toplantıların ve telefon konferanslarının düzenlenmediği de aktarılan bilgiler arasında.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir