A101 ve çatı şirketi Aydın Holding’in yönetim ekibi, Türkiye’de yeni bir katılımcı banka kurmak için gerekli izinleri aldı.

Amazon siparişleri A101 marketlerden teslim alınabilecek

Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan önemli bir karar geldi. Bölünme kararı kapsamında Kurul, A101 ve Turgu Aydın Holding’in yönetici isimlerinin dijital ortak girişim bankası kurmak için başvurusunu onayladı. Dijital alana hizmet edecek yeni bankanın sermayesinin 1,5 milyar lira olacağı açıklandı.

Paylaşılan duyuruda Türkiye’nin dijital katılımlı yeni bankasının kurucu ortakları Ahmet Yaşar Aydın (A101 Yönetim Kurulu Başkanı), Can Ersöz (Turgut Aydın Holding CFO’su), Erhan Bostan (A101 eski CEO’su), Tolga Akar ve Ali Taha, A101 olacak. BDDK, bankanın kuruluş sermayesinin 1.500 milyon TL olduğunu açıkladı. Söz konusu bankanın A101 ile doğrudan bağlantısının olup olmayacağına dair bir açıklama yapılmadı.

BDDK tarafından yapılan resmi açıklama

“Kurul Başkanlığının 03.08.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 02.08.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-57318 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;

kurucu ortaklar Ahmet Yaşar AYDIN, Ali Taha AYDIN, Can ERSÖZ, Erhan BOSTAN ve Tolga AKAR tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL sermayeli “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.”

Katılım bankası ne anlama geliyor?

Son olarak, T.O.M. Katılım Bankaları A.Ş.’nin dahil olduğu katılım bankaları, tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık ilkelerine göre yürütür. İslam esasına göre faaliyet gösteren bu bankalar, kurallarında faizli, spekülatif ve yüksek riskli işlemlere izin vermemektedir. Ancak alkollü içecekler, kumar, silah ve tütün ürünleri gibi topluma zararlı olduğu düşünülen şeylerde bankacılık işlemlerine izin vermez. Katılım bankaları, nakit veya vadeli mal satışlarından oluşan “kazançlara” dayalı olup, kar zarar esasına göre faaliyet göstermektedir. Müşteriye ödenecek temettü, havuzda biriken fonların kullanımından elde edilen kârdan ödenir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir