Windows bilgisayarın kaç bit olduğuna nasıl bakılır? - Haberler - indir.com

Windows bilgisayarın kaç bit olduğuna nasıl bakılır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-23 17:00:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Bilgisayarınız hangi işletim sistemine sahip olursa olsun, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu bilmeniz oldukça önemli bir durumdur. Öyle ki indireceğiniz program yada oyunun 32 bit veya 64 bitlik versiyonları olabilir. Bu noktada yanlış sürümü indirmeniz, içeriğin açılmamasına sebep olacaktır. Bizde sizlere bu içeriğimizde bilgisayarınızın kaç bit olduğunu öğrenmek için yapabileceğiniz ayar ve yöntemlere bakacağız. Piyasada Windows, macOS ve Linux olarak bu üç işletim sistemi popüler olarak bulunuyor. Bilgisayarınızın 32 bit yada 64 bit olması, işlenen tüm verilerin işlendiği veri yolunun genişliğini simgelemektedir. Bilgisayarınızın kaç bit olduğuna göre indireceğiniz yazılım yada alacağınız donanımlarda dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu noktada bilgisayarın kaç bit olduğuna nasıl bakılır? Bilgisayarınızın kaç bit olduğuna bakmak oldukça basit bir işlemden geçmektedir. Ancak Windows, macOS ve Linux işletim sistemleri arasında kullanacağınız yöntemler farklılık göstermektedir. Gelin şimdi bilgisayarın bit değerine nereden ve nasıl bakılır görelim.

Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır?Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır?

Bilgisayarın kaç bit olduğuna nasıl bakılır?

Windows

  • Dosya gezginine erişin.
  • Burada sol listede yer alan Bilgisayar bölümüne sağ tıklayın ve özellikler seçeneğine basın.
  • Gelen sistem sayfasında birçok nokta bulunmaktadır. Burada ikinci satırda yer alan Sistem bölümünü, Sistem bölümünde de üçüncü satırda Sistem Türü satırını bulacaksınız. Eğer bilgisayarınız 32 bit ise burada x32 tabanlı işlemci yada 64 bit ise x64 tabanlı işlemci yazacaktır. Bilgisayarınızın kaç bit olduğunu öğrendiğinize göre artık yazılımlarınızı ona göre indirebilirsiniz.

macOS

  • Menü çubuğundaki Apple simgesine basın.
  • Bu Mac Hakkında seçeneğine basın.
  • Daha Fazla butonuna basın.
  • Donanım bölümünü açın.
  • İşlemci satırını bulun.
  • Burada bilgisayar işlemcinizin kaç bit olduğunu öğrenebilirsiniz.

macOS işletim sistemli bilgisayarınızın kaç bit olduğunu adımları takip ederek kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızın marka ve modelini biliyorsanız, yine kısa bir araştırma ile aynı bilgiye erişebilirsiniz. Ancak son nesil Mac bilgisayar modellerinin 64 bit işlemciye sahip olduğunu belirtelim.

Linux

  • Bilgisayarınızdaki Komut istemi ekranına erişin.
  • Grep flags /proc/cpuinfo komutunu yazın ve Enter’a basın.
  • Komut yanıtında /m satırını bulun.
  • Bu satır üzerinden bilgisayarınızın işlemcisinin kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

Linux işletim sistemine sahip bilgisayarınızın kaç bit olduğunu yukarıdaki yöntem ile öğrenebilirsiniz. Linux işletim sistemi birçok bilgisayarda çalışan bir sistem olduğu için bilgisayarınıza indirmeden önce yazılımın bit uyumluluğuna kesin olarak bakmanız gerekiyor. 32 ve 64 bit noktasında bir donanım yada yazılım yüklemelerinizde doğru versiyonu yüklemeniz oldukça önemli olacaktır.


Windows 10 satın alınırken hangi sürüm tercih edilmeli?Windows 10 satın alınırken hangi sürüm tercih edilmeli?

PAYLAŞ