Google Plus İçin Üzücü Karar Alındı - Haberler - indir.com

Google Plus İçin Üzücü Karar Alındı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-09 13:30:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Google’dan bomba bir karar ile Google Plus’ın kapatılacağı kararı alındı. Google’ın başarılı servislerinden olan Google Plus’ta ortaya çıkan güvenlik açıklarından ötürü şirket böyle bir karar aldı. Henüz kapatma planlamasının 10 ay sonrası için gerçekleştirilmesi beklenirken, kapatmanın ana sebebi olarak ise kullanıcı bilgilerinden kaynaklı ortaya çıkan güvenlik açığı olarak ifade ediliyor. Google bloğu üzerinde yayınlanan bir yazı ile beraber Google Plus için alınan bu kararın duyurusu gerçekleştirildi. Kullanıcıların yüzde 90’lık bir kısmının Google+ servisinde beş saniyeden daha kısa süreyle bir kullanım oranı olduğu açıklandı.

Google Plus Kapanıyor

Son kullanıcılar için ise kapatılacak olan bu servis şirketler için kullanılmaya devam edilecek. İlk olarak 2018 Mart ayında meydana çıkan bu güvenlik açığı sonrasında Google cephesinden diğer servislerinin gizlilik ve güvenlik noktalarını güçlendirileceği açıklanmıştı. API tarafında ise yeni bir yapılanma ile beraber SMS ve çağrı kayıtları noktasında uygulama geliştiricilerine erişim sınırı getirilecek. Strobe Projesi olarak isimlendirilen bu yeni girişim ise yakın zamanda aktif olacak. Gmail tarafında ise kişisel veri korunması noktasında 3.parti yazılım ve servislere e-posta erişimi yapılacak. Bu noktada E-posta istemcileri, verimlilik hizmetleri ve yedekleme bu sınırlama haricinde bulunacak.

Kullanıcıların verilerine erişebilen yazılımlar ise Google’ın koymuş olduğu bu yeni kural ve hassas davranışlara uymak zorunda olacak. The Wall Street Journal kaynaklı habere göre üçüncü parti uygulama geliştiricileri Gmail kullanıcılarının postalarına erişebilip okuyabiliyorlar. Bu haber sonrasında Google Cloud servisi için gizlilik ve güvenlik başkanı Suzanne Frey tarafından Gmail kullanıcılarını hesaplarını gözden geçirerek erişime izin verdikleri ek yazılımlara göz atmalarını istedi. Bu üçüncü parti uygulamalara verilen izin ise kullanıcılar tarafından istedikleri zaman kaldırılabiliyor.

Ayrıca Google’ın geçen yıl yaptığı açıklamaya göre özel reklamlar noktasında kullanıcıların e-posta kutularının analizi artık kullanılmayacağı ifade edilmişti. Ancak yine arama motoru alışkanlıkları ve YouTube gibi etkileşimleri ile kullanıcılardan elde edilen veriler Google’ın reklam kişiselleştirilmesi noktasında kullanılmaya devam edilecek. Bakalım Google Plus servisinin kapatılma durumundan sonra şirket bu noktada nasıl bir yol izleyecek göreceğiz.  




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ