Ülkeizde otomotiv piyasasının öncü şirketi Ford Otosan elektrikli araçlara yönelik büyük bir adım attı. Elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projeleri için 2 milyon Euro’luk yatırım yapan şirket bugün otomotiv endüstrisi ve mobilitenin geleceğini şekillendirececek yeni fikir ve teknolojileri bulmak ve büyütmek amacıyla kurduğu yeni kurumsal girişim sermaye şirketi Driventure’u tanıttı.

 Driventure yeni nesil rota optimizasyon platformu olan ‘Optiyol’ ve elektrikli araçlar için akıllı mobilite çözümü olan ‘Bluedot’ ile ilk yatırımlarını hayata geçirmiş oldu.

Ticari araç denince Avrupa’da akla gelen ilk şirket olan Ford Otosan, otomotiv sanayinin dönüşümünde önemli role sahip olacak yeni giriş ve teknolojilerini Türkiye girişim ekosistemiyle hayata geçirmek için kurumsal girişim sermayesi şirketi ‘Driventure’u kurduğunu duyurdu.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şunları söyledi:

“Küresel otomotiv ekosistemi, teknoloji ve mobilite bazlı start-up ekseninde dikkat çekici büyümesine devam ediyor. 2009’dan bu yana, sadece ‘akıllı hareketlilik – mobilite’ alanında girişimlere 260.6 milyar dolarlık yatırım sağlandı ve 2020’de bu rakama 41.1 milyar dolar daha eklendi. Bu sürecin dışında kalmak, müşteri beklentilerine yanıt verememek, geç kalmak anlamına geliyor. Ford Otosan olarak, bu yeni mobilite ve akıllı üretim ortamında başarılı olmak için, şirketlerin benzeri görülmemiş bir hızda değişiklik yapmaları ve yeni iş modelleri, uygulamaları benimsemeleri gerektiğini görüyoruz. Bu doğrultuda, uzun süredir gerek kurum içindeki girişimleri gerekse de yerel ve uluslararası girişim ekosistemini yakından takip ediyoruz. Ford Otosan olarak, girişim ekosistemini hem Türkiye’de hem dünyada takip edebilecek, fırsatları ve yeni teknolojileri anlayacak bir yapı oluşturmaya karar verdik. Yeni iş modellerini ve olası iş birliklerini hayata geçirecek bir yapıyı kurmak için harekete geçtik ve kurumsal girişim sermayesi şirketi olarak “Driventure”u kurduk. Driventure ile yatırım yapacağımız girişimlerin sadece büyümelerini değil bizimle birlikte yenilikçi projeleri hayata geçirmelerini hedefliyoruz.”

Ford Mustang Shelby GT500 modelinde 3D yazıcı ile üretilen parçalar kullanılacak

Global odakla ‘akıllı ulaşım’ teknolojileri girişimlerine yatırım yapacak

Ford Otosan İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörü Gül Ertuğ ise;

“Driventure bünyesinde otonom teknolojiler, bağlantılı araçlar, müşteri deneyimi, akıllı hareketlilik (mobilite), endüstri 4.0 ve elektrifikasyon olmak üzere başlangıçta 6 odak alanda start-up ve girişimcilerle iş birlikleri geliştirmeyi planlıyoruz. Driventure ile stratejik rekabet avantajı yaratmak, bununla birlikte pazardan bilgi ve içgörü kazanmayı amaçlıyor, aynı zamanda Ford Otosan’ın yeni iş geliştirme anlamında çevikliğini artırmayı ve kurum içi girişimciliği de desteklemeyi hedefliyoruz. Driventure’ın potansiyel yatırım alanları ve coğrafyasında ise hem Türkiye’den, hem de yurtdışındaki önemli girişim ekosistemlerinden girişimleri inceliyoruz. Bugüne kadar 300’ün üzerinde görüşme, 10’un üzerinde girişimle derinlemesine değerlendirme gerçekleştirdik. Tüm bu ekosistem keşfi sonucunda Driventure ile 2 önemli girişime yatırım yaparak bünyemize kattığımızı da gururla paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Driventure’ ile 2 önemli projeye yatırım: ‘Optiyol’ ve ‘Bluedot’

Driventure’ın faaliyete geçer geçmez ilk yatırımlarından olan ‘Optiyol’, yeni nesil rota optimizasyonu olarak kullanıcılarına merhaba diyor. Optiyol çözümlerinin Ford Otosan’nın ağır ticari markası Ford Trucks ve son teslimat çözümlerinde kullanılması öngörülüyor. Veriye dayalı bir teknoloji platformu olarak öne çıkan Optiyol, sürücü ve işletmelerin haritadaki tüm rotaları görüntülemesini, rota mesafeleri, maliyetleri ve kapasite kullanımı gibi farklı metrikleri analiz etmelerine olanak tanıyor. Projeyle Ford Otosan’ın rota optimizasyonu & lojistik bilgi birikimine de erişim sağlanması hedefleniyor.

 Elektrikli araç sürücülerini ve şarj istasyonlarını bir araya getiren akıllı mobilite çözümleri sunan ‘Bluedot’ hizmetiyleyse ise daha sürdürülebilir ve temiz şehirler için elektrikli bir araç ve şarj istasyonu hareketliliğinin yaratılması hedefleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir