Apple M1 çipi nedir? - Haberler - indir.com

Apple M1 çipi nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-03 13:01:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Teknoloji devi Apple’ın yeni geliştirmiş olduğu M1 işlemci çipseti Mac cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş Apple tasarımı işlemcilerdir. Şirketin bu yeni işlemci geliştirmesi ile beraber ise 2006 yılından beri kullandığı Intel mimarisinden vazgeçeceği gözüküyor. Apple’ın söz konusu M1 çipi SoC yapıda geliyor. Bu noktada M1’de CPU, GPU, birleşik bellek mimarisi RAM, Neural Engine, Secure Enclave, görüntü sinyal işlemcisi, SSd denetleyicisi, kod çözme motorları, Thunderbolt denetleyicisi dahil olarak farklı bileşen entegreler bir arada geliyor. Ayrıca USB 4 desteği ve daha birçok detay Mac cihazlara güç veriyor.

Şuana kadar yer alan Mac cihazlarda CPU, güvenlik için birden fazla yonga kullanıyordu. Ancak Apple’ın bu yonga setlerini entegre etme çabası M1 işlemci öncesindeki Intel yonga setlerinde çok daha hızlı ve verimli oluyordu. Apple’ın dahil etmiş olduğu bileşik bellek mimarisi önemli bir faktör oldu ve Apple’ın M1’deki tüm teknolojiler birden çok bellek  havuzu arasında geçiş yapmak zorunda olmadan aynı verilere erişmeyi mümkün kılıyor. M1 işlemci setinde dahili olarak bulunan bellek mimarisi GPU, CPU ve diğer işlemci bileşenlerinin birbirleri arasında veri kopyalamasına gerek olmadan aynı veri havuzuna erişebiliyor. M1 tarafında ise hız ve verimlilik kazandırmış oluyor. Söz konusu bellek mimarisi RAM’ın kullanıcı tarafında yükseltilebilir olmadığı anlamına gelirken Mac’in kullanıcı erişimli  RAM’i de bulunuyor. M1 işlemcili Mac’ler 16 GB RAM’de maksimuma çıkarken temel 8 GB bile oldukça yeterli olabiliyor diyebiliriz. M1’de 16 milyon transistör yer alırken Apple’ın mevcut en hızlı CPU çekirdeği ve watt başına CPU performansı noktasında en iyi ürünü olmayı başarıyor.

Apple, kapaklı katlanabilir iPhone üretimine başlıyorApple, kapaklı katlanabilir iPhone üretimine başlıyor

M1 işlemci farkı nedir?

Intel işlemcilerin X86 mimarisine inşa edilmesinin tam aksine Apple Silicon M1, Apple’ın yıllardır iPhone ve iPad cihazlar için tasarlamış olduğu A serisi yonga setlerine benzer bir ARM taban mimarisini kullanarak geliyor. M1 işlemcisi Apple’ın üretmiş olduğu en güçlü işlemci olup, TSMC tarafından 5 nanometrelik bir teknolojide üretilen son iPhone ve iPad Air modellerindeki A14 çipine benzer yapıda oluyor. TSMC ise Apple’ın işlemcilerini uzun yıllardır üretmeye devam ediyor.

M1 işlemcili Mac’ler

Apple, 2020 MacBook Air, 13 inç MacBook Pro ile M1 işlemcili Mac Mini modellerini pazara sundu. Bu yeni modeller ise pazarda yer alan güçlü cihazların yerini aldı ve M1 işlemcili MacBook Air’in Apple’ın sattığı tek MacBook Air olduğunu belirtelim. İşlemci detaylarına bakacak olursak M1 işlemcisinde dört adet yüksek performanslı çekirdek ile dört adet yüksek verimli çekirdek olarak 8 çekirdek bulunuyor. Yüksek performanslı çekirdekler ise yüksek güç gerektiren tek iş parçacıklı görevler için tasarlanmış durumda. M1 Mac’lerin en yeni 16 inç MacBook Pro modellerini bile geride bıraktığı gözükürken, çok iş tarafında yüksek bir performans sunuyor.

Pil Ömrü

Önemli detaylardan olan pil ömründe de yeni işlemci iyileştirmeler ile geliyor. Apple’ın bugüne kadar sunduğu tüm Mac işlemcilerinden daha verimli olarak geliyor. M1 Mac’teki pil ömrünün önceki nesil Mac cihazlara göre 2 kat fazla olduğu söyleniyor. En uzun süre ise 20 saate kadar pil ömrü sunan 13 inç MacBook Pro oluyor.


Bir Apple tedarikçisi, Uygur Türklerini zorla çalıştırma suçlamasıyla karşı karşıyaBir Apple tedarikçisi, Uygur Türklerini zorla çalıştırma suçlamasıyla karşı karşıya
Apple Store uygulamaları indirme rekoru kırdıApple Store uygulamaları indirme rekoru kırdı

PAYLAŞ