YouTube, Content ID'ye 100 milyon dolardan fazla para harcamış


Uzun süredir korsan içeriklerle boğuşan Google, bu ay yayınladığı bir raporda YouTube'un Content ID teknolojisini tanıttı. Başlangıçtan programlama kaynakları ve işe alma da dahil olmak üzere Content ID teknolojisi için 100 milyon dolardan daha fazla yatırım yapan şirket, iki yıl önce de 60 milyon dolar harcamıştı.

YouTube, Content ID'ye 100 milyon dolardan fazla para harcamış

2007 yılından itibaren YouTube Video Tanımlama adının altında bu Contect ID isimli teknoloji hizmeti vermeye başladı. Bu hizmet kapsamında video yayın platformundaki telifli olan içerikler otomatik olarak tanımlanıyordu. Daha sonrasında ise telif hakkı sahiplerine ne yapmak istedikleri soruluyordu. Hak sahipleri ise reklam göstererek videodan gelir elde edebiliyor veya bu telifli videonun kaldırılmasını talep edebiliyordu.

2018 yılının ilk aylarında ise YouTube, içerikleri resmi videolar ile ilişkilendirebilmek için ve tüm müzik telif haklarını bulabilmek için Content ID verisini kullanacağını belirtti. Mükemmel gibi gözüken bu teknoloji aslında o kadar da iyi değil. Örneğin okul için hazırladığınız bir ödevde kullanılan müzik de Content ID'nin kurbanı olabiliyor. Fakat daha geniş bir açıdan bakıldığında Content ID sayesinde telif haklarının sahipleri, içeriklerinin nasıl kullanıldığını daha kolay bir şekilde denetleyebilecek.

Son paylaşılan rapora göre de telif taleplerinin yüzde 98'i Content ID üzerinden yapıldığı görülüyor. Üstelik bu yapılan taleplerin büyük bir kısmı gelir kaynağına dönüşüyor. Son olarak şirket, Ekim 2017 ve Eylül 2018 tarihlerinde müzik endüstrisine toplamda 1.8 milyar dolar ödedi.