Wikipedia yeni sayfa nasıl oluşturulur? Nasıl düzenlenir?


Dünyanın en büyük ansiklopedi içeriğine sahip olan internet sitesi Wikipedia, dünyanın her yerinden gönüllü yazarlar tarafından oluşturuldu. Aranan her içerik ve bilginin yer aldığı Wikipedia yaklaşık 2 yıllık engel sonrasında ülkemizde de tekrar faaliyete geçmişti. Sizlere bu içeriğimizde Wikipedia yazarı nasıl olabilirsiniz, bu konuyu anlatmaya çalışacağız. Gelin şimdi Wikipedia’da yeni bir sayfa nasıl oluşturulur ve makale nasıl yayınlanır bunların detaylarına bakalım.

Wikipedia platformunda şuan için Türkçe dilinde 335.000’den fazla makale içeriği bulunuyor. İnternet ortamının en fazla tercih edilen bilgi kaynağı olan platformda İngilizce kaynak tarafında ise 5 milyondan fazla içerik görmek mümkün oluyor. Söz konusu bu makaleler ise gönüllü yada anonim editörler tarafından ekleniyor. Ayrıca dileyen herkes Wikipedia editörü olabiliyor. Wikipedia’ya Türkçe içerik ekleyen düzenli kullanıcı sayısı ise 2000’den fazla bulunuyor. Sizde bu içerik ekleyen kişilerden olmak istiyorsanız, gelin şimdi Wikipedia’da yeni sayfa oluşturma ve makale yayınlamak için yapmanız gerekenlere bakalım.

Wikipedia üyeliği açarak başlayın

Eğer bir Wikipedia hesabınız yok ise bu işlemler ile çok kısa sürede ve ücretsiz bir şekilde hesap açabilirsiniz.

Wikipedia sayfası nasıl oluşturulur?

Sayfa oluştururken dikkat etmeniz gereken bir nokta ise URL’de boşluk yerine _ simgesini kullanmanız gerekiyor.

İkinci yöntem: Kırmızı Bağlantı

Makale içerisinde yer alan kırmızı bağlantı yardımı ile konu hakkındaki potansiyel içerikleri görebilir veya içerik dahil edebilirsiniz.

Üçüncü yöntem: Makale içerisinden bağlantı oluşturma

Wikipedia Sayfası nasıl düzenlenir?

Değiştir butonu

Düzenleme sayfasında makaleyi okur gibi düzenleyebiliyorsunuz.

Kaynağı değiştir butonu kullanmak

Kaynağı değiştir butonu kullanarak yeni bir Wikipedia sayfası oluştururken kullanılan panel devreye giriyor. Bu sayede daha basit bir panel arayüzü ile makale düzenlemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Kaynağı değiştir ile değiştirdiğiniz makalenin ön izlemesini görebilir ve değişikliklerinizi inceleyebilirsiniz. Ön izleme için ise değişiklikleri gönder tuşunan yanındaki iki tuştan faydalanabilirsiniz.