BTK'nın Wikipedia'nın erişime açılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor - Haberler - indir.com

BTK'nın Wikipedia'nın erişime açılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-15 16:20:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

2017 senesinde Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla Türkiye’de erişimi engellenen Wkipedia yeniden kullanıma açılıyor.

Rusya merkezli dünyanın en çok kullanılan online kütüphanesi Wikipedia bazı Türkiye’de erişime kapatılmıştı. Bu durum Wikipedia’yı hala kullanmak isteyen birçok kullanıcıyı VPN uygulamalarına mecbur bırakmıştı. Geçtiğimiz dönemlerde erişim yasağının yeniden değerlendirildiğine ilişkin pek çok haber yayınlansa da bu haberlerin asılsız olması pek çok kullanıcıyı üzmüştü. Tam ümidimizi kesiyorduk ki geçtiğimiz aylarda Wikipedia konusunun resmi olarak tartışılmaya başlandığının ortaya çıkması “Wikipeida açılıyor” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!

Bir süredir ha açıldı, ha açılacak dediğimiz online kütüphane hakkında belirsizlik sürüyordu ki bugün Resmi Gazete’de açıklanan karar göre Wikipedia’nın yeniden erişime açılacağı öğrenildi. Wikipedia’nın Türkiye’de açılması gerektiğine dair tekrar tekrar başvuruda bulunan Wikimedia Vakfı sonunda bu kararın değerlendirilmesini sağlamış gibi görünüyor.

Wikipeida neden “Bu Siteye Ulaşılamıyor” hatası veriyor

Resmi Gazete’de açıklandı: Wkipedia geri dönüyor

Ancak bu haberlere rağmen Wikipedia’nın hala açılmadığını gören kullanıcılar platform hakkında endişe duymaya başladı. Öncelikle yasağın tamamen kalktığının altını çizelim. Wikipedia’nın hala açılmamasının nedeni yasal prosedürlerden kaynaklanıyor. BTK bir devlet kurumu ve dolayısıyla böyle bir işlem yaparken gerçekleştirilmesi gereken pek çok prosedür var. Wikipedia açılmadan önce gerekli işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen "içeriklerin hangi sebeplerle milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması kapsamına" kararına ilişkin bu kapsama nelerin girdiğinin anlaşılamadığı belirtiliyor. Çözüm için ise BTK'nın bu karara ilişkin adımları atması beklenmekte. Wikipeida’nın açılmasının kaç gün alacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak BTK tarafından aksi yönde bir karar alınması dahilinde kamuoyu mutlaka bilgilendirilecektir. Wikipedia ile ilgili gelişmelerden sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.


Adalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklamasıAdalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklaması
Wikipedia ne zaman açılacak?Wikipedia ne zaman açılacak?

PAYLAŞ